A budatétényi chilibajnok – Kőszegi Olivér

by Szandra

Kőszegi Olivér gyermekkora óta a növények és a kertművelés bűvöletében él. Már ötévesen nagyon erős volt, amikor a nagymamája megszerettette vele a chilipaprikát, azóta kapszaicinfüggő, és elképzelhetetlennek tartja az ételek chili nélküli elfogyasztását. Chilis mustárja, szószai nemcsak a hazai, hanem az amerikai, nemzetközi versenyeken sorra hozzák el a kiváló elismeréseket. Október elején Texasban, Amerika leghíresebb és legnagyobb chilis gasztronómiai versenyén, a 26. Zest Fest Fiery Food Challange-en a FlaMangó terméke világbajnoki aranyérmes lett. A díj apropóján látogattuk meg otthonában Olivért. 

Nem szokványos egyetemista élete van Kőszegi Olivérnek, aki kertészmérnöknek tanul, de egyetemi tanulmányai mellett a budatétényi otthona kertjében több mint kétezer tő chilipaprikát termeszt. Boldogság körbe tekinteni Olivér paprikái között, ahol Dél-Amerikából, Indonéziából származó chilijeit növeszti. Kiskamasz volt, amikor nagybátya Mexikóból ajándékozta meg jalapeno és habanero paprikával, amely különlegesebb ízélményt nyújtott neki, mint a cseresznyepaprika. A magokat elültette, és megfelelő körülményeket teremtve, a kertjében évről évre növelte a palántáinak a számát. A kertművelés mellett a gasztronómia is mindig vonzotta a kortársaitól eltérő érdeklődésű Olivért, a sokasodó chilikből elkezdett főzni szószokat és más finomságokat.

2017-ben már annyira elszaporodtak a paprikák a kertjében, hogy gondolt egy nagyot, és saját vállalkozásba kezdett az ország talán legfiatalabb őstermelőjeként. A kezdeti 24-féle chilipaprikát mára 10-re redukálta, és a kísérleti főzésekből egy magas színvonalú, 20 termékből álló saját chilis repertoárt fejlesztett ki, amelyet hazai és nemzetközi versenyeken tesztel. Olivér 2019-ben a HunHot országos chiliversenyen aranyérmet nyert extra csípős kategóriában a Carolina Reaper Ultra Hot Sauce-szal, majd a többi finomságaival, mint például a chilis mustárrala Csipogó Chipotle Áfonyás BBQ-szósszal, a West Side Hamburgerszósszal amerikai versenyeken ért el kimagasló eredményeket. A budatétényi fiatal chilis mustárkészítménye tavaly a Great Taste Awards-on 2 csillagot kapott. Ezt a versenyt az Egyesült Királyságban rendezik meg, és a világon mindenhol az ízek Oscar-gálájaként tartják számon. 122 ország 462-féle mustárjai közül lett a legjobb Olivér chilis mustárja, idén pedig a mangós, sárgabarackos szósz kapott aranyérmet. A versenyeken a textúra, az íz, a harmónia, a csípősség tényezői adódnak össze.

Olivér eddigi életét a céltudatosság jellemzi, nem csoda, hogy határozottan tekint a jövőbe, célja nemcsak a kertészmérnöki, hanem az élelmiszermérnöki diplomának is a megszerzése. A kerti munka, a főzés, a termékek csomagolása és a marketingtevékenység koordinálása napi 5-6 órás elfoglaltságot jelent számára, szombatonként rendszeresen árulja nemzetközi díjnyertes termékeit a budafoki Szomszédok piacán. Kőszegi Olivér azon szerencsések egyike, aki a hobbijának él, ezért nem érzi tehernek a befektetett munkát, illetve a rangos díjak mindenért kárpótolják, hiszen termékeivel berobbant a chilivilág élmezőnyébe. A legutóbb díjat nyert FlaMangó, a Habanero chilipaprika, a mangó és a perui földicseresznye szuper hármasa, kínálatának egyik legfinomabbja, amit minden csípős ízt kedvelőnek kóstolnia kell!

Olvasta már?