A járvány ellenére biztos lábakon áll a Klauzál Ház – interjú Gazdik Istvánnal II/II.

by gaalt994

Kétrészes beszélgetésünk második felében Gazdik István arról mesélt, hogyan küzdött a Klauzál Ház a járványhelyzet okozta nehézségekkel. Ha még nem olvasta volna az intézmény igazgatójával készített interjú első részét, ide kattintva bepótolhatja.

Ott hagytuk abba, hogy a Klauzál Ház a legszigorúbb járványvédelmi intézkedések idején a társadalmi munkának szentelte erőforrásait. Eközben a kulturális, közösségi tevékenység terén hogy tudtak a „vízfelszín felett maradni”?

Az egész szakmának nagy kihívás volt, hogy egy ilyen helyzetben az alaptevékenységünket illetően is láthatóak tudjunk maradni. Kiváló kollégáim vannak, akik ezt nagyon profin megoldották. Elsősorban az online térben próbáltunk minél aktívabbak lenni. Elsőként művelődési központunk munkatársai szólaltak meg. Verseket és novellarészleteket ajánlottunk videóüzeneteinkben, majd a műveket kollégánk Deutsch Anita színművésznő olvastta fel. Ezt követően az interaktív digitális átállásra készülve négy szakalkalmazott kollégánk jelentkezett be otthonából és elmondta, mi mindennel szeretné szolgálni a Klauzál Ház klubjaiba és tanfolyamaira járó közösségeket. Harmadik lépésként művelődésszervező kollégáink felkérték a kerületi művészeket, foglalkozásvezetőket, civileket, hogy videóüzeneteikkel csatlakozzanak kulturális szolgálatunkhoz. Ezek olyan jól sikerültek, hogy országos szinten is felkeltettük a szakma figyelmét. 

Milyen külső segítségre számíthattak?

Budafok-Tétény önkormányzata egyértelműen kultúra pártoló. Ez igaz volt a járvány alatt is, de hála istennek igaz általában is, így mindig adottak a színvonalas munkavégzés feltételei. Igyekszünk része lenni a kerület életének, ami szerencse kulturális értelemben elég gazdag, így szerteágazóak a kapcsolataink. Számos művész és civil barátunk segített nekünk a pandémia alatt. 

A Balatonakali Üdülőtábor, a Cziffra Központ és a Barlanglakás Emlékmúzeum is a Klauzál Ház üzemeltetési körébe tartozik. Ezekkel a “külsős” helyszínekkel mi a helyzet jelenleg?

A járvány idején egyértelműek voltak a szabályok, a házakat, telephelyeinket be kellett zárni. Nem fogadott látogatókat sem az anyaintézmény, sem a Cziffra Központ, sem a Barlanglakás Emlékmúzeum. Tavasszal úgy készültünk, hogy a Balatonakali Üdülőtábort a nyárra meg tudjuk nyitni, ez szerencsére sikerült is. Nagyon jó nyara lett volna a tábornak, a foglalásoknak köszönhetően már februárban teltházas volt a nyári időszak, de a járványhelyzet miatt sok iskolai csoportnak le kellett mondania az üdülését. Teljes gőzzel tehát nem sikerült megvalósítani a nyarat, de az üdülő családoknak szóló része így is végig remekül működött. Amint erre lehetőség nyílt, a házakat megnyitottuk, most ott tartunk, hogy a járványügyi szabályok szigorú betartásával rendezvényeket is tudunk szervezni. Egyes programokat kiviszünk a szabadba, ahol ez nem lehetséges, ott beltéren korlátozzuk a létszámot, kötelező maszkviselést írunk elő és rendszeresen fertőtlenítjük a tereket ózongenerátorral. 

Ha sokáig elhúzódnak a járványveszély miatti korlátozások, a jövőre nézve meddig látja zavartalannak a Klauzál Ház működését? 

A ház biztonságos működése a fenntartónak köszönhetően pénzügyileg is biztosított. A tavaszi szezonban jócskán maradtak el rendezvények, amik bevételkieséssel jártak. A mérleg másik nyelvén azonban ott van, hogy az elmaradó programok rendezési költségeit meg tudtuk takarítani, illetve egyes beruházásokat nem kezdtünk meg. Ez a két összeg nagyjából kiegyenlíti egymást, így most nullszaldó közeli állapotban vagyunk. Most az őszi időszakban megvalósítjuk, amit lehet, egyébként pedig újra elkezdjük erősíteni az online tevékenységünket. Hogy ez meddig lesz így, és mire lesz elég, nem mernék jóslatokba bocsátkozni, de a ház működése jó és rossz forgatókönyvvel számolva is biztosított. Megragadnám az alkalmat, hogy ez ügyben a vendégeinknek is köszönetet mondjak, akik hűséges érdeklődésükkel folyamatosan támogatnak minket. 

Olvasta már?