A két nemzet példásan helytáll: gondolatok a lengyel-magyar barátságról

by nora.farmosi

„A magyar-lengyel barátság napján ünnepelni szoktunk, ez az év viszont sajnos más. Miközben a szomszédunkban háború dúl, és emberek tömege kényszerül elmenekülni az otthonából, mi sem tölthetjük ezt a napot önfeledten. Magyarország és Lengyelország számára egyaránt az a fontos, hogy minél előbb béke legyen Ukrajnában. Addig pedig mindenképpen segítenünk kell a menekülteket” – fejtette ki a Memento Szmolenszkért emlékműnél tartott megemlékezés kapcsán Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, hozzátéve, hogy az Ukrajnából érkező emberek fogadása, segítése és ellátása terén mindkét nemzet kiemelkedően teljesít.

„Ekkora menekültáradattal valószínűleg csak a II. világháború idején találkozott Európa. A magyarok és a lengyelek azonban példásan helytállnak ebben a helyzetben is. Ezúton is szeretném elismerésemet kifejezni azoknak a kerületi embereknek, akik a háború kitörése óta akár adományokkal, akár önkéntes munkával segítséget nyújtottak a kárpátaljaiaknak, ukrajnaiaknak” – mondta a fideszes országgyűlési képviselő.

Mint mondta, Magyarországnak ebből a háborús konfliktusból ki kell maradnia, mert ez az anyaországi és a kárpátaljai magyarok érdeke. „A biztonság az első, ezért – habár a baloldal akarta – nem küldünk katonákat Ukrajnába, és fegyverszállítmányokat sem engedünk át a magyar-ukrán határon” – szögezte le a bizottsági elnök. Hozzátette: hazánk az európai uniós és a NATO-szövetségeseivel együtt elítéli Oroszország katonai fellépését, és határozott szankciókat vezetett be.

Németh Zsolt arról is beszélt lapunknak, hogy bár pontosan tudja, hogy a diplomaták nem maradnak örökre az állomáshelyükön, nagyon sajnálja, hogy Lengyelország budapesti nagykövete hamarosan elhagyja hazánkat. „Kiváló emberi és munkakapcsolat alakult ki közöttünk Jerzy Snopek nagykövet úrral, de bízom benne, hogy az utódjával is jól együtt tudunk majd működni” – mondta a bizottsági elnök.

Olvasta már?