A Klauzál Házban folytatódik a Cziffra György-emlékév programsorozata

by gaalt994

Hommage á Cziffra címmel tartanak beszélgetéssel egybekötött koncertet pénteken a Klauzál Gábor Művelődési Központban Balázs János és tanítványa, Vida Mónika Ruth zongoraművész, valamint Mácsai János zenetörténész közreműködésével.

Az esten Chopin és Liszt művei mellett szó lesz Cziffra György budafoki kötődéséről, valamint életének azon periódusáról, amelyet a kerületben töltött. A disszidálás előtti időszakáról megannyi legenda, városi szóbeszéd született, amelyet a zongoraművész és a zenetörténész górcső alá vesznek, ezáltal is hozzájárulva a letisztított Cziffra-kép kialakításához – közölték a szervezők az MTI-vel.

A Cziffra György-emlékévben megvalósuló est témája lesz továbbá a liszti zongoraiskola 20. századi képviselete, amelynek a kritikusok szerint egyik leghitelesebb képviselője volt Cziffra György, és az az egyedi hangvételű zenei munkásság, amit tanítványain keresztül hagyott örökül.

A koncertet díjtalanul, online közvetítik élőben a cziffra100.com weboldalon, a Cziffra György Fesztivál Facebook-oldalán, a Klauzál Ház weboldalán és Budafok-Tétény Facebook-oldalán.

Cziffra György életében meghatározó helyszín volt Budafok, regényes életútjának egyik legnehezebb szakaszában lakott a XXII. kerületi Bálvány utcában. Budafok-Tétény Önkormányzata évek óta ápolja a művész munkásságának emlékét, Balázs János zongoraművésszel, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetőjével elsők között rendeztek emlékkoncerteket, valamint a kezdetektől bekapcsolódtak a fesztivál programjaiba is.

A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János zongoraművész művészeti vezetésével, egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai partner áll társszervezőként az események mellett. A pénteki koncert a Cziffra Fesztivál és Budafok-Tétény Önkormányzata közös programja.

A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg.

(MTI)

Olvasta már?