A Knapp család története

by talastunde

Folytatjuk nagytétényi családmesénket a Knapp család történetével. A Knapp család első tagjai már az 1700-as években Nagytétényben éltek.

Az anyakönyvek szerint Knapp Ádám 1716-ban született, és 66 évet élt leszármazottjaival együtt Nagytétényben. Egy fia született, Tamás (1743-1784), aki Závorszky Annát vette feleségül.

Leszármazottjaik közül Knapp István (1874-1934) az akkori Nagytétényi Polgári Kör titkára volt. A Nagytétényi Újság megemlékezésében így búcsúzott Istvántól: „Nagy részvét mellett temették el a helybéli kultúrmozgalmak fáradhatatlan harcosát.”

A családnak négy tehetséges gyermeke született az 1900-as évek elején, Béla, Oszkár, Erzsébet és Klára. Nagytétény fejlődését meghatározó családként emlegették a fiatalokat.

A nagytétényi ház a Zrínyi utca 5. szám alatt állt, itt nevelkedtek az ifjú Knappok. Nagytétény jelentős személyisége volt Knapp Béla (1901-1982), felesége Kelly Gizella.

Béla feleségével

A fiatalok rendszeresen összejártak, élénk társadalmi éltet éltek. Béla bácsi a Nagytétényi Polgári Kör titkára, a képviselő-testület tagja, majd adóügyi jegyző, 1946-ban a községház vezetője lett, a Barátság Asztaltársaság elnöke is volt.

.Az 1950-es években a cipőgyárban dolgozott, mivel a pártba nem lépett be. Azt mondta „ha belépek, azok után soha ne higgyétek el, amit mondok.”

Gyermekei, Irén és Béla 1956 novemberében az utolsó lehetőséget kihasználva postakocsin mentek át Ausztriába. Irén Bogisich Tibor felesége lett, barátokkal együtt vágtak neki a nem veszélytelen útnak. Sötétben, nagyon óvatosan, csendben kóboroltak, míg át nem lépték a határt. Találtak egy köteg újságot, ekkor a német szövegből jöttek rá, hogy Ausztriában vannak. Később tovább utaztak Ausztráliába. 1962-ben idősebb Knapp Béla is követte gyermekeit.  Álmai országában, Ausztráliában 20 évet élt.

Tibornak és Irénnek két gyermeke született, Tibor és Ágnes, a család ma Ausztráliában él, jól beilleszkedtek az ottani társadalomba. Tibor 1998-ban látogatott haza Magyarországra, öccse temetésére. A cserkészcsapat tagjai ünnepséget rendeztek tiszteletére.

Bogisich Csillával rendszeresen tartják a kapcsolatot, nagyon érdekli őket az országgal, Nagytéténnyel kapcsolatos események. Béla fiútestvére, Oszkár, szintén ismert személyiség volt, festőművész lévén legenda övezte, mivel mind a két kezével egyszerre tudott festeni, így két kép is készült egy időben.

Gyermekei örökölték tehetségét, lánya Bogi ismert festőművész lett, Herenden tanult különböző technikákat. Fia, Öcsi is a kézügyesség birtokában szitázás módszerrel grafikákat készített.

Olvasta már?