Orbán Viktor: A megindult beruházásokat befejezzük és fenntartjuk Magyarországon és külhonban is

by nora.farmosi

Nagyívű beszédben vázolta a jelent és a jövőt Orbán Viktor a tusnádi rendezvényen, ahol Németh Zsolt köszöntötte a tusványosi fesztivál résztvevőit. Egy tréfával arra utalt, hogy miniszterek és államtitkárok is kiemelt figyelemmel várták Orbán Viktor beszédét.

Említést tett az országgyűlési képviselő a Sepsiszentgyörgy diadaláról is. Győzött ugyanis a héten 3-1-re a Sepsiszentgyörgy focicsapata, a helyszínen a Nélküled eléneklése idején még az öt román játékos is örült és tapsolt.

Németh Zsolt ezután a nemzet miniszterelnökeként köszöntötte Orbán Viktort.

A székely autonóm szelleme is örök – hangsúlyozta Tőkés László püspök. Nagyívű beszédében a Fidesz határon túli magyarokért tett intézkedéseit, a sorsfordító tetteket vette sorra. Déli határaink ostrom alatt állnak-mondta. Sok a nehézség Európában. Amióta visszavonultam európai parlamenti képviselőként, eléggé lerobbant az Európai Unió állapota-jegyezte meg tréfásan. Orbán Viktort az autonómiatörekvések támogatására kérte fel.

Németh Zsolt ezután átadta a püspök 70. születésnapjára készült kötetet.

Orbán Viktor miniszterelnök következett, aki csak úgy szórta a poénokat. A legjobbak:
A pápától megkérdezik, hányan dolgoznak a Vatikánban. Nagyjából a fele – válaszol a szentatya.
Jó okunk van, hogy Fidesz-fröccsöt igyunk, ami ilyen: kétharmad-egyharmad.

Már épp a nehéz témák következtek volna, amikor pici szünetet kellett tartani a beszédben. Soha ilyen még nem volt: megzavarták a beszédet. Csak óvatosan, mint Budapesten a hidakon a narkósokat – jegyezte meg a miniszterelnök, amikor a rendőrök kikísérték a rendzavarót.

Orbán Viktor folytatta.
Az afrikai nyersanyagok 51 százaléka Kínába megy. A nyugat elveszíti a nyersanyagcsatát.
Jenkit fogtunk, de nem ereszt: az amerikai érdekek képviseletét nem szégyelli az USA, az EU pedig hiába hozza létre energetikai ellensúlyként az orosz-német energiatengelyt, azt éppen szétveri a szankciós politika – hangzott el.

Egymással mi, európaiak hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk mással – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Energia, migráció után következett a gender. Az apa férfi, az anya nő. Az álláspont nem változott.

A negyedik nagy téma a háború volt.

Az a mondat, hogy Ukrajnánál nem állnak meg az oroszok, nélkülöz minden reális alapot – hangsúlyozta a miniszterelnök. A NATO sokkal erősebb, és az oroszok ezt tudják. Az ukránok érthető célja, hogy bevonjanak mást a konfliktusba.

A háborúnak mi volt az oka? – fejtegette Orbán Viktor.
Az oroszok leírták a biztonsági igényeiket. A NATO ezt nem is tárgyalta.
Donald Trump és Angéla Merkel idején ez a háború el sem kezdődött volna – véli a miniszterelnök.

Az ukránok sosem nyernek háborút amerikai kiképzőkkel, fegyverekkel, egyedül-mondta.
Az amerikaiak képessége, hogy kijelöli a gonosz birodalmát, és az egész többi világot maga mellé állítja, most nem működik. Kína, India, Brazília, az arab világ, Dél-Afrika nem tette oda magát. Így a nyugatnak új stratégiát kellene kidolgoznia, ami nem a háború megnyerését jelenti, ami lehetetlen, hanem jó békeajánlatot kellene kidolgozni. Ukrajna és Oroszország közé kellene állnia Európának. De igazából béke csak az orosz-amerikai tárgyalások után lehet.

Kína kap orosz gázt, az USA eladja a palagázt, az oroszok sokkal több pénzt szereznek, mert kevesebbet adnak el, de többszörös áron. Ők gazdaságilag jól jártak, Európának át kell dolgoznia sok mindent.

Ezután Orbán Viktor megindokolta a rezsicsökkentés átalakítását (energiaárak, háború), majd elmondta: a jelen helyzetben mind külhonban mind Magyaroszágon minden megkezdett beruházás be lesz fejezve, és a fenntartás is megoldott, ugyanakkor újak később lesznek.

Új megállapodást kell kötnie Magyarországnak az Európai Unióval, az oroszokkal, a kínaiakkal és az USA-val is. Ha ez sikerül, akkor 2024-re vissza lehet kapaszkodni a fejlődési-gyarapodási szintre.

Az igazi kihívás 2030. Nagyon komoly válság lesz az Egyesült Államokban-véli Orbán Viktor. De ekkorra jelentkezik majd az eurozóna összes problémája. A déli országok államadóssága súlyos krízist hozhat. Ekkorra Magyarország nettó befizető lesz az EU-ban – jósolta a miniszterelnök.

Jobbak, tehetségesebbek, szorgalmasabbak vagyunk annál, mint ahol most tartunk. A világ tartozik nekünk, és ezt be is fogjuk vasalni – mondta végül az ambíciókról Orbán Viktor.

Olvasta már?