A mesebeli Szent István játszótéren

by talastunde

Szombaton Budafokot fényképeztük, s már régi vágyam volt, hogy bekukkantsak a nagyon színes és nagyon kreatív játékokkal csalogató Szent István játszótérre. Mindig, amikor elmentem a játszótér mellett, vonzotta a tekintetemet a különleges színkavalkád, és a csodás mesefigurás játékeszközök, amelyek bűbáj tündéri hangjukkal  súgták az ember fülébe, hogy „Gyere be, próbálj ki!”  Mi, felnőttek nem próbáltuk ki, de bementünk, és végre közelről is láthattuk a játszótér kedves, mesebeli játékait. 

Miközben kollégám fotózott, addig én a nagyon kedves Németh család tagjainak tettem fel pár kérdést, Zsuzsának, Lucának és Ádámnak, akik birtokba vették a játszóteret.

Zsuzsa, az édesanya elmondta, hogy évek óta ez a kedvenc játszóterük, pedig Budatétényben laknak, s most is onnan érkeztek ide busszal. A gyerekek a közelben, Budafokon járnak iskolába, ezért jól ismerik a teret. Mielőtt felújították a játszóteret, már előtte is sokszor voltak itt, de akkor alig volt pár használható játék. A 2018-as felújítást követően a környék kedvenc játszótere lett a Szent István mesejátszótér. A gyerekek azért szeretik nagyon, mert mesefigurákkal tették színessé és izgalmassá a hangulatát. Külön imádják azt, hogy gesztenyefákkal van körbevéve a tér, mert ilyenkor ősszel a gesztenyék szedése is külön program. A játszótér nagyon biztonságos, hiszen védőburkolattal van ellátva, amely megvédi a gyerekeket a komolyabb eséstől.

Ádám, miközben megmutatja nekünk a kedvenc játékait, úgy pózol, mint egy gyakorlott modell. Öröm volt minden perc, amit a kedves kis családdal tölthettünk.

A játszótér  valóban a legkreatívabb játszóterek egyike, amit eddig láttam. Nem csoda, hiszen Kő Boldizsár a készítő, aki nem szokványos játszótéri elemekkel, saját fejlesztésű játékokkal várja a gyerekeket az ország több játszóterén. Az alkotó, miután kijárta a kőfaragó iskolát, a Képzőművészeti Egyetem grafika-tanári szakán tanult, így a szakmai tudás mellett megfelelő pedagógiai érzékkel nyúl mindig egy témához. A Szent István játszótér 2018 augusztusán kapott új arculatot a TÉR-KÖZ pályázat megnyerésével.

A főbejáratát darabontok őrzik, a kapu fölött pedig Szent István király ül a trónján. A váron Szent István, Gizella és Szent Imre alakjai láthatóak. A körhintán vágtató lovasok vannak, tetején a Szent Korona. A kisebbeknek kápolna játszóvár épült Szent István és Szent Imre domborművével. A kerítésen és egy-egy játékon is olvasható egy mese, egy történet. Játszva tanít ez a csodás mesejátszótér, ezért magával ragadó és varázslatos hely.

Olvasta már?