A nagytétényi Sauerwein család története

by talastunde

Ismét egy nagy múltú család történetét közöljük, ezúttal a nagytétényi Sauerwein családét. A 17. század végén kerültek hazánkba: Sauerwein János a család egyik leszármazottja már az 1910-es évektől Nagytétényben élt. A családi történet mesemondója Sauerwein Zoltán, a nagytétényi főzőversenyek egyik szervezője. Ezúttal is képekben bőséges családi mesét olvashatunk.

Családunk őseit 1790-től követhetjük nyomon a dokumentumok alapján Magyarországon. Egyházaskozáron (Baranya) kötött házasságot 1790-ben Sauerwein János Henrik (szül: 1772) és Mayer Anna Mária (szül: 1773). Az 1710-ben megkezdődött német telepesek betelepítése során kerültek hazánkba. Az ő dédunokájuk az én dédnagypapám, Sauerwein György (1872-1950) Németországban született. Nagypapám Szauervein János (1910-1979) már Nagytétényben élt és dolgozott.

Szauervein János, nagypapa a kertben

A család eredeti neve Sauerwein, nagyapám és édesapám az igazolványok kiadásánál az „írásos magyarosítás” áldozatai lettek. A s és w betűk helyett Szauervein lett a nevükben. Húgom huzamosabb ideig német nyelvterületen dolgozott, sok problémát okozott neki a helytelen írásmód. Amikor hazajött, a régi dokumentumokkal, a keresztlevelekkel sikerült elérnie a Belügyminisztériumban, hogy nevünk eredeti formáját visszaállítsák. Nagypapa szíjgyártó mesterként dolgozott. Erre a szakmára akkoriban nagy szükség volt, az idők folyamán sok munkával gyarapították a vagyonukat. Nagypapa harcolt a II. világháborúban, ahol hadifogságba esett. Innen sikerült megszöknie, egy lapátot vett magához, és az előforduló ellenőrzéseknél azt mondta, dolgozni küldték. Szerencsésen megérkezett Nagytéténybe a családi házba. Mint szökött katona, bujkálni kényszerült a háború végéig. Állandó stresszben éltek, ez a családot is megviselte. Végre befejeződött a háború, hamarosan munkát tudott vállalni az eredeti szakmájában, bőrdíszművesként sikerült elhelyezkednie a helyi gyárban. Nagymama háztartásbeli volt, ő gondoskodott a családról, végezte a házimunkát, művelte a kertet.

Nagymama a kertben

Az 1945-48-as kitelepítés során szerencséjükre éppen nem tartózkodott a család otthon, így megmenekültek, de az események érintették a családjukat és egy-két iskolatársukat. Édesapám unokatestvéreit, Sauerwein Györgyöt és Katalint Egyházaskozárról telepítették ki 1948-ban. Ők Zwickauban éltek tovább, sajnos már meghaltak. Amíg az egészségük engedte, a két család kölcsönösen látogatta egymást. Györgynek született egy fia, Sauerwein Mathias, aki két kislánnyal örvendeztette meg a szüleit, ezáltal alakult úgy, hogy a családi nevet egyedül az én fiam, ifj. Sauerwein Zoltán (2011-) viszi tovább.

Édesapám Szauervein János (1933-2019) Nagytétényben járt elemi iskolába, majd a Műszaki Egyetem gépészmérnöki karán végzett.

Üzemvezetőként kezdte a Chinoinban, nagyon jó szakember és munkaerő volt, gyorsan emelkedett a ranglétrán, így gépészeti főosztályvezetőként ment nyugdíjba. Igazságos főnök, jó kolléga volt, munkatársai felnéztek rá, szerették, főnökei elismerték a munkáját. A II. világháborúban 12 évesen a légiriadók alatt a család, a nagymama és a húga sokszor a légópincében tartózkodtak, ilyenkor János járt ki a faluba élelmiszerért, és hozta a híreket. Édesapám még látta az utolsó német felderítő oldalkocsis motorkerékpárt, valamint az első orosz tankot. 37 éves koráig a húgával és a nagyszüleivel éltek a mai Nagytétényi út 294-ben, egy egyszobás lakásban. Hosszú udvarlás után Bába Ilonával kötött házasságot.

Bába Ilona és Sauerwein János házassági fotója

Édesanyám mérlegképes könyvelőként dolgozott különböző gyárakban (Csepel Művek, Metallo Chemia, Hiteka).  Aktívan részt vettek a falu közéletében, sokat jártak a Szellmann Házba különböző rendezvényekre. Nagy kedvencük volt a szüreti felvonulás és az esti bál a hatalmas forgatagával. 1955-ben barátaival közösen megalapították a Nagytétényi Kultúrotthon Természetjáró Szakkörét.

Rendszeresen szerveztek evezős- és gyalogtúrákat, bejárták az ország barlangjait.

Később egy csónakházat is építettek. Nagytétényben a Duna kiváló lehetőséget nyújtott az úszásra, az evezésre és a horgászatra.  Ezek a szabadidős tevékenységek, a sport szeretete szorosan összekovácsolta ezt a közösséget, a családokat és a gyerekeket. Egyik legemlékezetesebb túrájuk volt, amikor Nagytétényből leeveztek a Dunán Belgrádig.

A szüleim 1970-ben vettek egy lakást a kerületben. Én, Sauerwein Zoltán (1970) és a húgom, Angéla (1973) már itt nevelkedtünk.

Bába Ilona és Sauerwein János gyerekei: Sauerwein Zoltán és Angéla

Tanulmányaimat is itt kezdtem el, majd kereskedelmi végzettséget szereztem. Kötődésem a Dunához úgy, mint édesapámnak, nekem is nagyon erős a mai napig. Édesapám a sport szeretetére, fontosságára nevelt, a Spartacus Sportegyesületben kajakoztam versenyszerűen. Sokat jártam édesapámmal túrázni, ilyenkor vittük az osztálytársaimat is. Jó kis csapat kovácsolódott össze, nagyon élveztük a túrákat, bebarangoltuk az országot, és rengeteget eveztünk a Dunán. A mai napig emlékszem, amikor kikötöttünk a parton, sátrat vertünk, a felnőttek bográcsban főztek, mi gyerekek önfeledten, fáradtan az evezéstől játszottunk.

sátorozás

29 éve a kereskedelemben dolgozom, vezetem a saját papír- és írószerüzletemet Nagytétényben. Talán a táborozás emlékei, a parti főzés illata inspirált, hogy 20 éve már, hogy megrendeztük az első Nagytétényi Főzőversenyt.

nagytétényi főzőverseny

Minden tavasszal és ősszel a régi piactéren összejövünk egy jó kis főzőcskézésre. Volt már sváb konyha, pásztor ételek, különböző alapanyagok szerinti fogások. Díszvendégként, illetve zsűrizni minden évben más hírességet hívunk meg: például Gedo György olimpiai bajnok ökölvívót, Wichmann Tamás többszörös világbajnok és olimpiai érmes kenust. 2010-ben nősültem, feleségem Czipri Beáta.

Egy közös gyermekünk született, ifj. Sauerwein Zoltán, 11 éves. Ő is rendszeresen sportol, a Budafok SE vízilabdacsapatát erősíti, mint center.

ifj. Sauerwein Zoltán, a Budafok SE vízilabdacsapat centere

A sport szeretete, igaz már nem versenyszerűen, de a szabadidő eltöltéseként a családdal együtt fontos szerepet játszik az életünkben, búvárkodunk, kerékpározunk, evezünk.

Nagyon büszke vagyok az édesapámra, hogy átadta mindazt, ami fontos az életben: a közösség és a Nagytétény iránti szeretetet, a sport iránti igényt. Én is ezeket a hagyományokat adom tovább a fiamnak, és remélem, ő tovább is viszi a család nevével együtt.

Olvasta már?