A pápa a békéért nem csak imádkozott, tárgyalt is ennek érdekében Budapesten

by dombteto

Ferenc pápa a budapesti Kossuth téren mutatott be szentmisét, beszédében fontos üzenetek hangzottak el.

A pápa igy fogalmazott: „Szomorú és fájdalmas zárt kapukat látni: önzésünk zárt kapuit azok előtt, akikkel nap mint nap elmegyünk egymás mellett, individualizmusunk zárt kapuit egy olyan társadalomban, amely sokakat azzal fenyeget, hogy elsorvasztja őket a magány, a szenvedők és a szegénységben élők iránti közönyünk zárt kapuit, a zárt kapukat azokkal szemben, akik idegenek, mások, menekültek, szegények”.

A katolikus egyházfő arra kért mindenkit, nyissák ki a kapukat, „próbáljunk mi is – szavakkal, gesztusokkal, hétköznapi tettekkel – olyanok lenni, mint Jézus: nyitott kapuk, olyan kapuk, amelyeket senki előtt nem csapnak be, olyan kapuk, amelyeken mindenki beléphet, és megtapasztalhatja az Úr szeretetének és megbocsátásának szépségét”.

A világ vezetőit a béke építésére kérte Ferenc pápa a budapesti Kossuth Lajos téren vasárnap bemutatott szentmise végén, egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőért fohászkodva. A katolikus egyházfő beszédét magyarul zárta: “Isten, áldd meg a magyart!”

Ferenc pápa köszönetet mondott az egész magyar népnek azért a fogadtatásért és szeretetért, amit magyarországi látogatása során megtapasztalt. “Hálás vagyok nektek ezekért a napokért, a szívemben hordozlak benneteket, és kérlek, hogy imádkozzatok értem” – mondta, beszédét magyarul zárva: “Isten, áldd meg a magyart!”

A Duna televíziós csatorna élő adásában közvetítette a szentmisét, így azt is láthattuk, hogy a katolikus egyházfő igyekezett a papamobilból is figyelni minden felé kiáltó, és kezet nyújtó emberre.

Budapest, 2023. április 30. Ferenc pápa érkezik szentmiséjére pápamobilján a Parlament elõtti Kossuth téren háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján, 2023. április 30-án. Mögötte Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. MTI/Koszticsák Szilárd

A Kossuth térre legalább 25 ezer ember fért, de a téren kívül és a környékén még ezrek követték figyelemmel a Ferenc pápa vezette szentmisét, és hallgatták a beszédét.

Megható pillanatokat és gyönyörű viseleteket is láttunk a Kossuth téren imádkozók között.

Budapest, 2023. április 30. Résztvevõk Ferenc pápa Kossuth téri szentmiséjén a Szabadság téren felállított kivetítõk elõtt az egyházfõ háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján, 2023. április 30-án. MTI/Czeglédi Zsolt

A pápa délután a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karára látogatott, ahol az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozott, és ott is beszédet mondott.

Ferenc pápa szerint a kultúra elvezet minket önmagunk megismeréséhez.

Magyarországon egymást követték azok az ideológiák, amelyek igazságként mutatkoztak be, de szabadságot nem adtak. „És ez a veszély ma sem szűnt meg: gondolok itt a kommunizmusból a konzumizmusba való átmenetre” – tette hozzá a pápa. Szerinte mindkét „izmus” közös vonása a szabadság hamis eszméje. A kommunizmus „szabadsága” olyan „szabadság” volt, amelyet rákényszerítettek az emberekre, amelyet kívülről korlátoztak, amelyben mások döntöttek. A konzumizmus „szabadsága” pedig egy szabadelvű, hedonista, önelégedett „szabadság”, amely a fogyasztás és a tárgyak rabszolgáivá tesz bennünket.

Ferenc pápa hivatalos búcsúztatás után vasárnap elutazott Budapestről, gépe nem sokkal délután hat óra után szállt fel a Liszt Ferenc repülőtérről. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatást tett Magyarországon.

Az csak később derült ki az Index interjújából, hogy a pápa kész közvetíteni Moszkva és Kijev között. Mint mondta: a Vatikán ukrajnai békemisszióban vesz részt, hogy véget vethessenek Oroszország és Ukrajna konfliktusának. Ezt Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatását követően a pápai repülőn, útban Rómába, vasárnap este adott interjújában közölte.

Forrás: MTI, Index

Olvasta már?