A Részvételi Költségvetés kulisszatitkairól beszélt az alpolgármester

by gaalt994

A Részvételi Költségvetés nem az örök életről és az ingyen sörről szól, és nem is politikai Megasztár. A budafok-tétényi gyökerű, de a kerületen kívül is egyre népszerűbb projektről Szepesfalvy Anna alpolgármestert kérdezték a Pesti TV Bögre Klub című műsorában.

Budafok-Tétény lakóinak bizonyára nem kell bemutatni a Részvételi Költségvetés intézményét. Ennek keretében Budafok, Nagytétény és Budatétény lakossági ötletek alapján évi 100-100 millió forint értékben valósíthat meg különböző fejlesztéseket. Decemberben például egy játszótér korszerűsítése fejeződött be, míg a legújabb, megvalósításra váró projekt egy családi park.

A Részvételi Költségvetés hátteréről Szepesfalvy Anna alpolgármestert kérdezték a Bögre Klubban, a Pesti TV-n. Bár a beszélgetés célja alapvetően az volt, hogy azok is képbe kerülhessenek a projekttel kapcsolatban, akik korábban nem hallottak róla, így is több újdonságot megtudhattunk.

Kiderült, hogy az egyik legnépszerűbb, sőt, már többszörösen visszatérő ötlet egy strand kiépítése a kerületben. Ebben azonban nem érdemes reménykedni, mert ez még akkor sem férne bele a keretbe, ha mindhárom kerületrész bedobná a közösbe a maga 100 millióját, az alpolgármester szerint egy ilyen beruházás már inkább milliárdos tétel.

Szóba jött a 2020 őszén, 1 milliárd forintos kerettel meghirdetett fővárosi részvételi költségvetés is, amelyet az alpolgármester jó lépésnek tart, ugyanakkor volumenét tekintve bátortalannak érzi. Ha a főváros hasonló mértékben szeretne beleszólást engedni polgárainak a költségvetésbe, mint Budafok-Tétény, akkor az ő költségvetésükből arányosítva ez egy 12 és fél milliárdos keretre lehetne elég – kalkulál Szepesfalvy Anna.

A beszélgetés végén Ferkó Dániel műsorvezető félig viccesen megkérdezte az alpolgármestert arról is, hogy egy különösen sziporkázó lakossági ötlet belépőt jelenthet-e gazdájának a kerület politikai életébe. „Igen, ez a politikai Megasztár” – válaszolta erős iróniával Szepesfalvy Anna, majd nevetve egy gyors nemmel rövidre zárta a felvetést.

Olvasta már?