Átadták a Magyar Nyelvőr Díjakat

by gaalt994

A Magyar Nyelvőr Alapítvány rangos elismerését idén Beregszászi Anikó nyelvész, Juhász Judit szóvivő, rádiós szakember, nyelvművelő, valamint Vinkó József műfordító, dramaturg, újságíró kapta. Az aranyszínű talapzaton álló, gravírozott tollat ábrázoló díjat és az elismeréssel járó pénzjutalmat minden évben olyan személyek kaphatják, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért Magyarországon és a határon túl.


A díjátadón Tuzson Bence, a miniszterelnöki kabinetiroda kormányzati államtitkára kiemelte: a Magyar Nyelvőr Díj egyik erénye az, hogy a határon túli szakmai munkát is díjazza, hiszen azok, akik az országhatáron túl ápolják, művelik nyelvünket, azoknak kisebbségként nagyobb erőfeszítéseket kell ezért tenniük. „Fontos, hogy kövessük, hogy kik azok, akik tudományos szinten is művelik anyanyelvüket. Mindig kellenek zászlóvivők, akik fenntartják a magyar nyelvet, a közös kultúrkincsünket” – mondta az államtitkár.

A Magyar Nyelvőr Alapítvány továbbra is támogatja a magyar nyelv kutatását, megőrzését és oktatását szolgáló rendezvényeket, kiadványokat és törekvéseket – közölte az ünnepségen Keszi István, az alapítvány alapítói képviselője.

Beregszászi Anikó díjazott elmondta: úgy érzi, a díj az egész kárpátaljai magyar közösségnek szól, leginkább annak a munkának, amit a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán kollégáival végez.  


Juhász Judit a díjátadón hangsúlyozta, hogy öt évtizedes munkássága alatt mindig törekedett arra, hogy megfelelően használja, ápolja az anyanyelvét. Számára az egyik legnagyobb öröm a Kazinczy-verseny létjogosultsága, amely a mai napig – évtizedek óta – segíti a szép magyar beszéd ápolását az általános iskolákban és a középiskolákban.

Vinkó József díjazott kiemelte, hogy nagyon büszke erre a szakmai díjra. „Meglepett, hogy észrevették, hogy szemiotikával, etimológiával, nyelvtörténettel foglalkozom. Az emberek általában hálásak, amikor egy-egy ételnek elmagyarázom a történetét. Megbolondulok, amikor a Rákóczi-túróst a fejedelemhez kötik, hogy az Oroszkrém tortáról nem tudják, hogy Oroszi Sándor híres cukrász nevét viseli. Kevesen tudják ma már, hogy mit jelent a pálanyja, a katakönyöke, a kenyértörés. Sok gasztronómia mondásunk kiveszőben van. Én a Szellem a fazékban című rádióműsorommal igyekszem megmutatni, és visszatenni a magyar nyelvbe ezeket a régi kifejezéseket azért, hogy színesítsék nyelvünket, és  ne vesszenek el” – mondta az újságíró, dramaturg, aki rádióműsorának 500. részét készítette el a napokban.

2022-ben Magyar Nyelvőr Díjban részesült:


Beregszászi Anikó

Beregszászi Anikó 1997 óta a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatója, 2020 óta a Filológia Tanszék tanszékvezető docense. Jelentősen hozzájárult a kárpátaljai magyar anyanyelvi nevelés tartalmi és tantárgypedagógiai megújításához, a kárpátaljai magyartanítás szakmai korszerűsítéséhez. A kárpátaljai magyar anyanyelvi nevelés hozzáadó (additív) szemléletű tantárgypedagógiai reformjának kidolgozója. Nyelvészként fő kutatási területéhez a nyelvtervezés, illetve a magyar mint anyanyelv és idegen nyelv oktatásának tartalmi és tantárgypedagógiai vonatkozásai tartoznak. A magyar nyelv változatossága, a határon túli magyar nyelvváltozatok jellemzőinek leírása területén elért kutatási eredményei alapján több tucat magyar, angol és ukrán nyelvű szaktanulmányt, továbbá több kötetet publikált. Tagja az MTA külső köztestületének és a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanácsnak.


 Juhász Judit


Juhász Judit neve és az anyanyelvápolás több mint öt évtizede összeforr. Évtizedek óta rendszeres zsűritagja az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati és a Kazinczy szépkiejtési versenyeknek. Több száz nyelvművelő kötetet adott ki vagy támogatott vezetőként. A legnagyobb érdeme az Anyanyelvápolók Szövetsége elnökeként mégis az, hogy képes a laikus nyelvművelőktől a nyelvészprofesszorokig, a vidékiektől a fővárosiakig, a gyerekektől és fiataloktól az idősekig összetartani a világon egyedülálló múlttal és társadalmi jelenléttel bíró magyar anyanyelvápoló közösséget. Mindennapi környezetében szakmai tapasztalatából, hivatástudatából sokan meríthettek és meríthetnek, mesterüknek érezve Juhász Juditot – akár a rádiózás-újságírás, akár a szóvivőség, akár az anyanyelvápolás területén.

Vinkó József

Vinkó József 1976-tól a József Attila Színház dramaturgja, 1980-tól a Vidám Színpad irodalmi vezetője. 1985–90 között az Artisjus Színházi Ügynökség vezetője. Különböző kiadványokban közel ezer színikritikája, interjúja, esszéje, publicisztikája jelent meg. Műfordításainak, színházi adaptációinak száma meghaladja a százat. 2010-ben társtulajdonosként és főszerkesztőként újraindította a Magyar Konyha című gasztronómiai havilapot. A Magyar Konyhában rendszeresen megjelenő és a rádióban hallható gasztrotörténeti sorozata nagy mértékben hozzájárul a magyar gasztronyelv, gasztrokultúra ápolásához. A Magyar Nyelvőr Alapítvány többek közt a magyar gasztronyelvi kultúra fennmaradásáért tett erőfeszítéseiért, anyanyelvi munkásságáért részesítette Magyar Nyelvőr Díjban.

Olvasta már?