Már rúdsportban is van világbajnoka Budafok-Téténynek

by gaalt994

Kádárné Bónácz Edit az olaszországi Sassuoloban lett kategóriája legjobbja, felkészítésében egy kerületi tánctanár is részt vett.

Kádárné Bónácz Edit 6 éves kora óta él Budatétényben, néhány napja pedig azok közé tartozik, akik valamely sportágban világbajnoki címet szerezve öregbítik kerületünk hírnevét. Civilben gazdasági területen dolgozik a Budapesti Közművek alkalmazásában, nem mellesleg három felnőtt fiú boldog édesanyja.

A korábbi években Kádárné Bónácz Edit számos hazai rúdsportversenyen részt vett. 2015-ben és 2016-ban a magyar bajnokságon az amatőrök között egyaránt második lett a 40+-os korosztályban, míg a Pole Artistic Hungary Competition nevű versenyen tavaly 50+-ban szintén ezüstérem került a nyakába.

A 2021-es Magyar Kupán masters kategóriában viszont már meg sem állt az aranyig, s így tett a 2022-es MALESZ Magyar Bajnokság amatőr 50+-os megmérettetésén is, ahol szintén a dobogó legfelső fokára állhatott.

Valamivel több mint egy hete pedig már világbajnoknak is mondhatja magát: a POSA Pole Sports and Arts World Federation szervezésében az olaszországi Sassuolo városában megrendezett világbajnokságon ő is tagja volt a 32 fős magyar küldöttségnek, „amatőr 50+” kategóriában világbajnoki címet szerzett.

Hogyan került kapcsolatba a rúdsporttal?

Körülbelül 12 éve mentem el az első rúdsportórámra. Az óra utáni izomláz majdnem eltántorított a tervemtől, hogy rúdsportolni szeretnék, de aztán az izomláz elmúlt, egy hét múlva visszamentem, és azóta is életem része ez a sport. Akkor még Budapesten csak kettő rúdtáncterem volt, azóta rengeteg terem nyílt, egyre népszerűbb lett ez a sport.

A sport aktív művelőjeként hogy látja a rúdsport jelenlegi megítélését? 

Szerencsére az utóbbi időben a rúdtáncelnevezést egyre gyakrabban cserélik rúdsportra. Próbáljuk leküzdeni az előítéleteket, hiszen ez a sport jelentős fizikai erőnlétet és hajlékonyságot igényel. El szeretnénk fogadtatni ezt a sportágat, célunk, hogy az olimpiai sportágak közé kerüljön.

Budafok-Tétényben van lehetősége edzeni, gyakorolni? 

Rúdsportedzésekre a belvárosba járok. A versenykoreográfiák viszont talajon bemutatott elemeket is tartalmaznak, ezeket egy kerületi tánctanárnő, Fleck Annamária segítségével tanultam meg.

Miből tud újra és újra inspirációt meríteni? 

Ez a sport folyamatosan fejlődik. Mindig újabb és újabb elemeket találnak ki a sportolók. Ezért mindig vannak új célok, amiket kitűzhetünk magunk elé. Folyamatosan kell fejlődni, az új trükköket addig gyakoroljuk, ameddig nem sikerül megcsinálni.

Milyen tervei vannak a sportágban a jövőre nézve? 

Ameddig tudok, szeretnék versenyezi. Szeretném a hajlékonyságomat és az erőnlétemet tovább fejleszteni. Az egyik sportszövetség már bevezette a 60+ kategóriát.

Olvasta már?