Bleicher Dóra, kerületünk fotósa nyerte a Birdo egyik kategóriáját

by talastunde

A Birdo Az év madárfotósa fotópályázat a madarakat helyezte a fókuszba, azzal a céllal, hogy bővüljön a madarakat szerető és védő, elkötelezett emberek köre. A madárfotósok 10 különböző kategóriában versenyezhettek, 51 alkotás, kategórianyertes és különdíjas fotó kapott elismerést. A Nyitott műhely kategória nyertese a tősgyökeres budatétényi Bleicher Dóra lett, aki a Lakoma című fotójával nyerte el a kategóriája első díját. Őt kérdeztük a fotózásról és a díjról.

Mikor készült a díjnyertes fotód?

Idén májusban először jutottam el a Maldív-szigetekre, ahova a férjemmel utaztam el. Egész utazásunk során amatőr fotósként figyeltem az ottani csodálatos természetet. A nyertes kép nem fényképezőgéppel, hanem egy jó minőségű telefonnal készült. Amikor elkészült a fotó, rögtön éreztem, hogy nagyon jól sikerült, sok információt hordoz a gyönyörű környezetben. Rögtön elkezdtem nézegetni, hogy van-e aktuális fotópályázat, rá is találtam a Birdo pályázatra. Hatalmas boldogság számomra, hogy ilyen szép eredményt ért el ez a fotó.

Milyen messze voltál a képen látható szürke gémtől?

Két méteren belüli távolságra voltam, de inkább még közelebb, másfél méterre lehetettem. Valószínű, hogy azért engedett ilyen közel magához a gém, mert épp kifogta a halat a vízből és a zsákmányszerzéssel volt elfoglalva, nem a környezetével.

Melyik napszakban készült a kép?

Délután egy nagy vihar előtt. Az Indiai-óceánon jönnek-mennek a viharok. Még aznap az eső után láttunk egy cápát is. Nagyon izgalmas nap volt, de persze mindig rengeteg a látnivaló ezen a gyönyörű helyen.

Máskor is szoktál fotózni?

Igen, hobbifotós vagyok. Nemrég vettem meg az első komolyabb fényképezőgépemet objektívvel együtt. Nagyon szeretem a természetet és a vízi világot, amit rendszeresen fotózok. Mindig igyekszem megörökíteni a szép, érdekes helyzeteket. Sok olyan pillanatot átéltem már az életben, amikor „csak a szememmel fényképeztem.” Később mindig megbántam, hogy nem fotóztam le, ezért most már igyekszem arra, hogy mindig legyen nálam egy komoly fényképezőgép is.

Mit kell tudni a Nyitott műhely kategóriáról?

Ebben a kategóriában a nevezők nem fényképezőgéppel, hanem mobiltelefonnal készítették a képeket, de itt is ugyanolyan fontos a jó kompozíció és a témaválasztás.

Mennyire volt inspiráló, hogy komoly fotósok társaságában vehetted át a díjat?

Nekem hatalmas motivációt és nagy erőt ad ez az elismerés, hogy még jobban belekóstoljak a fotós szakmába. Nagyon inspiráló a díj, rendkívül boldog vagyok. A díjátadóra úgy mentem, hogy tudtam, az albumba bekerült a képem, de arra nem gondoltam, hogy első helyezést fogok elérni. Ez nagy löketet ad ahhoz, hogy még komolyabban vegyem a hobbimat.

A kerület melyik részében éltek?

Budatétényben élünk, a Baross Gábor-telepen. A kerületben is szoktam fotózni, főleg természetfotókat készítek a Kamaraerdőben, a Kiserdőben, a HEROSZ Budapesti Állatotthon környékén is sokat fotózok.

Olvasta már?