Segítsük a HEROSZ Állatotthont!

by talastunde

A HEROSZ Budapesti Állatotthon 1991-ben nyitotta meg a kapuit a főváros első állatotthonaként, kizárólag adományozó állatbarátok jóvoltából. 

A HEROSZ Budapesti Állatotthon 1991-ben nyitotta meg kapuit a főváros első állatotthonaként, kizárólag adományozó állatbarátok jóvoltából. 
Az állatotthon Budafok-Tétény  természetvédelmi területén lévő 2700 m2-es zárt területen főleg kutyáknak és macskáknak ad otthont négy szakképzett gondozó segítségével, akik rehabilitálják és fejlesztik is az otthont kereső házi kedvenceket. Az egyesület utolsó tartalékait éli, ezért Budafok-Tétény képviselő-testülete jelentős összegű támogatásról biztosította a HEROSZ-t. Az egyesület vezetőjével, Vargyas Krisztiánnal készítettünk interjút az állatotthon jelenlegi helyzetéről.

Mióta dolgozik az állatotthonban?

8 éve alkalmazottként kerültem a menhelyre. Egy évvel ezelőtt a telepvezetőnk 28 év szolgálat után lemondott, és én vettem át a telep vezetését.

Vargyas Krisztián és Rebeka állatgondozó

Milyen helyzetben van jelenleg az egyesületük?

Sajnos két-három éve olyan nehéz időket élünk, hogy a tartalékaink már nem fedezik a kiadásainkat nyárra. Ősszel tudunk csak hozzáférni az 1% támogatáshoz, az előtte lévő hónapok számunkra kritikusak. A XXII. kerület önkormányzatával stratégiai megállapodásunk van. Bármikor fordulhatunk hozzájuk segítségért, amikor rászorulunk. Május végére kaptunk az önkormányzattól ígéretet egy gyorssegélyre, azonnali támogatásra. Reméljük, hogy mihamarabb megkapjuk, hogy tudjunk gond nélkül működni. Az önkormányzat Közösségre kapcsolva elnevezésű projektét is megpályáztuk.

Mire futja most jelenleg az egyesület büdzséjéből?

Főtámogatónk a Purina, ennek köszönhetően az állatok etetése folyamatosan biztosított. Negyedévente kapunk tőlük szállítmányt, száraz tápot, illetve lejárat közeli macskaeledeleket is szoktak küldeni. Állateledelre szerencsére nem kell költenünk, de a 2700 m2-es telep fenntartása nagyon komoly költség havonta. A villany,a vízhasználat is tetemes, és pl. az emésztőt is másfél, két havonta kell üríteni, ez is rendszeres, jelentős kiadásunk.

Mire fogják költeni a támogatást?

A támogatást főleg a karanténépületünk felújítására kértük, ami szinte újraépítést igényel. Szeretnénk bővíteni is, mivel ebben az épületben van a mindössze 4db cicás,és 3 db kölyökkutyás kennel. A cicák téli szállását le kell belül szigetelni. Jelenleg infralámpa üzemel mindegyikben, ami baleset- és tűzveszélyes, illetve nem hatékony. Az épület villanyhálózatát teljesen ki kell cserélni, a cicáknál a tetőrészt sürgősen fel kell újítani, mert tákolmányszerű. Ha a keret majd engedi, a kutyák szállását is szeretnénk korszerűsíteni, beépített, szigetelt házakkal otthonosabbá tenni.

Önkéntesek is segítenek önöknek?

A hétvégéink szerencsére egyre sűrűbbek. Megindult nálunk az élet, beindult az örökbefogadás. Sok önkéntes is jelentkezik, magánszemélyek, cégek egyaránt. Leginkább a körlet rendezési munkálataiban tudnak segíteni, abban, hogy az udvar rendezettebb legyen, illetve a kutyasétáltatásban, bár többen romantikus családi kikapcsolódásnak gondolják a kutyák sétáltatását, de ez ennél sokkal veszélyesebb üzem. Nem számolnak azzal, hogy ez menhely, nem állatsimogató. A kutyák sétáltatása igényel némi tapasztalatot. Fontos, hogy aki elviszi a kutyust sétálni, az tudjon bánni vele, legyen határozott és következetes. Nehezíti a dolgunkat az is, hogy nagyon felkapott lett a környék, ami természetvédelmi terület. Egyre több civil kirándul erre kutyával, és kerül összetűzésbe a mi kutyasétáltató önkénteseinkkel.  Baleset is történt már ebből.

Kutyáink állandóan egy 3×4 méteres kennelben vannak bezárva, ezért hetente többször is legalább minimum fél óra sétára van szükségük, hogy fizikailag és mentálisan is egy viszonylagos jó állapotban legyenek. Erre várunk olyan önkénteseket, akik tudják kezelni ezeket a helyzeteket, nem ijednek meg, ha szembe jön velük egy másik kutya. Fontos szem előtt tartani, hogy a mi kutyáink alapvetően nehezebb sorsúak, általában véve nagy részük szocializálatlan, ebből adódóan a fajtársaikkal agresszívebbek. Régebben könnyebb dolgunk volt, mert a Tétényi fennsík nem volt ilyen felkapott, az új helyzethez természetesen mi is alkalmazkodunk, bár részünkről a kutyáink változatlanul szigorúan pórázon vannak sétáltatva.

Sarolta az egyik önkéntes kutyasétáltatás után

Hány állat van jelenleg a menhelyen? 

Felnőtt macskás férőhely mindössze 20 cicának, a kiscicáknak pedig csak 1 helyisége, ahol nyolcnál több kölyökcica már nem fér el, illetve nem is egészséges, mert összefertőzik egymást. Macskakarantén hiányában az elkülönítés szinte megoldhatatlan. Kölyökcica eddig idén még nem érkezett hozzánk. Felnőtt kutyás férőhelyünk nagyjából 60-70 pld (28 kennel), jelenleg több,mint 50 kutya van nálunk, sajnos sok kan kutyánk van,aki mellé szukát sem tudunk elhelyezni, mert azokat sem tűri. Általános tendencia, hogy amikor jönnek hozzánk örökbe fogadni kutyát vagy macskát, legtöbben kölyökállatot szeretnének. A felnőtt kutyákat ritkábban viszik el, bár szerencsére mostanában az a szemlélet is kezd elterjedni, hogy kimentenek egy idősebb kutyát, hogy megszépítsék a hátralévő éveit. Egyre több az ilyen megkeresés, de még mindig nagyon kevés.

Honnan érkeznek ide a kutyusok?

Az egyesületünk egy Nógrád vármegyei kutyamentésbe is besegít, a kutyák többsége arról a régióról érkezik, illetve a kerületből is kaphatunk kutyákat, akik bűnügyi eljárás során, feljelentésből származó elkobzás miatt kerülnek hozzánk. Ez szerencsére messze nem gyakori eset. A problémásabb kutyával kiképző foglalkozik, aki tudja ezeket a kutyákat segíteni a szocializációban. Épp van egy ilyen kutyánk, hatóság által elkobzott. Hosszú ideje nem tudtuk kihozni a kennelből, az ő esetében egy gödöllői szakember segítségét kértem,úgy tűnik,hogy jó úton haladunk ezzel a kutyával. Ezeket a kutyákat örökbe adni sokkal nehezebb – szinte reménytelen – az átélt traumák miatt, bár mi abban hiszünk, hogy minden kutyusnak,cicának eljön egyszer az örökbefogadás napja.

Van kedvenc állata a menhelyen lévők között?

Persze, mindig van az embernek olyan, amely a szívéhez nő, nem is egy. Nagyon megszeretjük őket. Boldog és örömteljes pillanat egy állatot örökbe adni, és bízunk abban, hogy valóban felelős, és szerető gazdira lelnek nálunk. Ragaszkodunk hozzá, hogy online visszajelzéseket  kapjunk a kutya életének körülményeiről a későbbiek folyamán. Ha úgy ítéljük meg, vagy akár bejelentést kapunk, hogy az állat nem megfelelően van tartva, a kiadáskor aláírt örökbefogadási szerződés szerint jogot formálunk az állat visszahozatalára.

Aki nem tud, vagy nem akar állatot örökbe fogadni, de szívesen támogatná a HEROSZ Budapesti Állatotthont, az alábbi bankszámlaszámra utalással tudja őket támogatni: 11707024-20151483.

A HEROSZ elérhetőségei:

+3630/ 367/1393

budapestiallatotthon@gmail.com

Olvasta már?