Bronzérmes a magyar csapat a nyíltvízi úszóknál

by lantai.oliver

A Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású magyar váltó bronzérmet nyert a nyíltvízi úszók csütörtöki csapatversenyében.

Doha, 2024. február 8. A bronzérmes Bethlehem Dávid, Fábián Bettina, Rasovszky Kristóf és Szimcsák Mira (b-j) a nyíltvízi úszók 4×1500 méteres vegyesváltó versenyszáma után a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 8-án. MTI/Derencsényi István

A váltó záróembereként Rasovszky az 1500 méteres körben több mint félperces hátrányt ledolgozva hozta be a csapatot a dobogóra.
    

A magyarok így két éremmel zárták a nyíltvízi küzdelmeket. Vasárnap Rasovszky az olimpiai számban, 10 kilométeren diadalmaskodott.
    

A dohai öbölben húsz ország válogatottja készült a négy kör megtételére. A szövetségi kapitányoknak ilyenkor lehetőségük van bármilyen sorrendben vízbe küldeniük az úszókat, Gellért Gábor a hagyományos megoldást választva a két női sportolóval kezdett.
    

Az egyéni számok után előzetesen a magyar, a francia, az olasz és az ausztrál csapat volt a szám esélyese, hiszen a férfiaknál 10 kilométeren Rasovszky Kristóf nyert, a rövidebb távon kettős francia siker született, az olaszok mindenhol az élmezőnyben végeztek, az ausztráloknál pedig a női váltótagok nagyon erősek.
    

Doha, 2024. február 8. Fábián Bettina, a késõbbi bronzérmes magyar váltó tagja a nyíltvízi úszók 4×1500 méteres vegyesváltó versenyszámában a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 8-án. MTI/Derencsényi István

Elsőként a 19 esztendős Fábián Bettina ugrott vízbe, ezúttal Rasovszky sapkájában úszott. Tavaly a váltó tagjai Betlehemét használták. A legjobbak szinte mindig a két nő, majd a két férfi úszóval vágnak neki a viadalnak, ezek közül a csapatok közül az olaszok és az ausztrálok nagyon erősen kezdtek, az első versenyzőik negyedik és ötödik helyen váltottak, míg Fábián a 13. pozícióban indította csapattársát. A 20. születésnapját szerdán ünneplő Szimcsák tartotta helyét, majd Betlehem 69 másodperces hátránnyal ugrott a vízbe. Az 5 kilométer hatodik helyezettje ugyan ötödiknek jött fel, de a befejezőember Rasovszkynak a harmadikként tempózó némethez képest is több mint fél perc volt a hátránya. Az élen az olaszok és az ausztrálok már befoghatatlannak tűntek.
    

Az olimpiai ezüstérmes klasszis végül előbb amerikai riválisát, majd egy nagy hajrával a németet is meg tudta előzni, így a harmadik helyre hozta be az előző két világbajnokságon ezüstérmes csapatot.
    

A számot rendkívül szoros befutó után, célfotóval, két tizedmásodpernyi különbséggel az ausztrálok nyerték az olaszok előtt.
   

“Szerintem én talán még többet is úsztam, mint a többiek, hiszen egy kicsit szélebbre mentem, hogy nyugodtabb körülmények között tudjak tempózni, nem valakinek az oldalán – összegzett a hősiesen hajrázó Rasovszky. – Érmet akartunk szerezni, én pedig nekimentem. Tudtuk, hogy a németeknél az utolsó srác a leggyengébb, hiszen ifjúsági versenyző, az amerikaiakról viszont fogalmunk sem volt.”


Betlehem Dávid csapattársához hasonlóan jó néhány riválisát maga mögé utasította, pedig nem volt könnyű dolga.
    

Doha, 2024. február 8. Bethlehem Dávid, a késõbbi bronzérmes magyar váltó tagja a nyíltvízi úszók 4×1500 méteres vegyesváltó versenyszámában a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 8-án. MTI/Derencsényi István

“Amikor vártam Mirára, és még mindig nem érkezett meg, megfordult a fejemben, hogy most nem lesz dobogó. Aztán folyamatosan mentem el az emberek mellett, és aztán még az amerikaiakon is tudtam hozni kicsit” – nyilatkozott a másik veszprémi úszó, aki külön “köszönetet mondott” a németek klasszisának, az olimpiai bajnok Florian Wellbrocknak. “Örülök, hogy ő nem talál motivációt ebben a váltóban, innen is köszönjük neki.”
    

Doha, 2024. február 8. A bronzérmes Rasovszky Kristóf, Szimcsák Mira, Fábián Bettina és Bethlehem Dávid (b-j) a nyíltvízi úszók 4×1500 méteres vegyesváltó versenyszámának éremátadóján a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 8-án. MTI/Derencsényi István

Szimcsák Mira elmondta, ez volt a legjobb úszása a három közül ezen a világbajnokságon, ennek ellenére nem gondolta volna, hogy a fiúk ekkora hátrányt képesek lesznek majd ledolgozni.
    

Fábián Bettina kiemelte, az volt a cél, hogy az élbolyban maradjon.     “Sajnos ez nem sikerült, ami miatt dühös is vagyok. Viszont maximálisan mindent kiadtam magamból, ennyi volt bennem, a fiúk előtt pedig le a kalappal” – mondta.

    Eredmények:
    nyíltvízi úszás, csapatverseny, 6 km, világbajnok:
    ————————————————–
   Ausztrália (Moesha Johson, Chelsea Gubecka, Nicholas Sloman, Kyle Lee) 1:03:28.0 óra
2. Olaszország (Giulia Gabbrielleschi, Arianna Bridi, Gregorio Paltrinieri, Domenico Acerenza) 1:03.28.2
3. MAGYARORSZÁG (Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf) 1:04:06.8

MTI – Főkép: Doha, 2024. február 8. A bronzérmes Rasovszky Kristóf, Szimcsák Mira, Fábián Bettina és Bethlehem Dávid (b-j) a nyíltvízi úszók 4×1500 méteres vegyesváltó versenyszámának éremátadóján a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 8-án. MTI/Derencsényi István

Olvasta már?