Szicíliától az Alpok lábáig: a legkiválóbb olasz borokat hozta el Budafok-Téténybe a Verona Vino

by talastunde

A Verona Vino borszaküzlet a Campona bevásárlóközpontban már fél éve kényezteti azokat a vásárlókat, akik személyesen szeretik kiválasztani a kedvenc italaikat. A 40 négyzetméteres üzletben biztosan megtalálják Olaszország legkiválóbb borait Szicíliától egészen az Alpok lábáig.

A kiváló minőségű nedűk mellett párlatok nagy választéka is elérhető, illetve azoknak is érdemes benézni az üzletbe, akik a finom csemegéket szeretik. A magas minőségű delikátesz termékek is részét képezik a választéknak, mint például csokoládék, spanyol olajbogyók, olasz tészták és szószok. Mádi Norbert üzletvezetőt kérdeztük a kínálatról, az elmúlt fél év tapasztlatairól.

Mikor nyitották meg a Verona Vino borszaküzletet a Camponában?
Augusztusban nyílt meg az üzlet. Amikor megfogalmazódott bennünk, hogy szeretnénk egy ilyen üzletet, akkor a saját igényeink felől közelítettünk, hogy milyen jó lenne, ha a környéken is lenne egy olyan borbolt, alkoholüzlet, amely nagyon széles spektrumú kínálatot tud nyújtani. Ez inspirálhatja a fogyasztókat
a személyes vásárlásra, hiszen így nem kell online rendelniük egy kartonnal, hanem nálunk be tudnak szerezni akár egyetlen palackot is. Szerencsére az élet adta a lehetőséget, és augusztusban sikerült megnyitni a saját üzletünket.

Mióta foglalkozik borokkal?
Ez egy régi szerelem. Mintegy 20 éve foglalkozom borokkal, specifikusan az olasz borok területén van a legnagyobb tapasztalatom. Természetesen ismerem a többi, nagyobb bortermelő országot és azok topborvidékeit is, ami idehaza valaha előfordult kiskereskedelmi forgalomban, azt sanszosan kóstoltam már. Gyakorlatilag a két évtizedes borkóstolás terén szerzett tapasztalatomra alapoztuk meg az üzletet.


Itt élnek a kerületben?
2003 óta lakom Tétényben, a befektető testvérpáros szintén Tétényhez kötődik, akik professzionális kereskedők. 20 éve vagyunk barátok, összefonódott az ő üzleti tudásuk az én borértő tudásommal.

Hogyan válogatják ki a hatalmas borkínálatból az itt árult borokat?
Több mint 200 borunk van, a szortiment gerincét az olasz borok teszik ki, a kínálatunk kb. 50-60%-át, de természetesen megtalálhatók más borországok termékei is. Célunk, hogy bővítsük a magyar borok portfólióját is, fél év után már látjuk, hogy mit keresnek jobban a vásárlók, mire van igény. Szinte minden magasan jegyzett borvidékről tartunk egy-egy csúcsbort, legyen szó egy Brunellóról, Barolóról, Taurasiról vagy éppenséggel egy Grand Cru borról az Etnáról.


A magyar borok közül a fehér- vagy a vörösborokat kedvelik jobban?
Érdekes, de a boros magazinok azt jegyzik, hogy a fehérborok dominálják itthon a borfogyasztást, ami a hiper- és szupermarketek fogyasztásán alapszik. Viszont nálunk ez az arány teljesen más képet mutat, zömében vörösborokat értékesítünk, ennek megfelelően a kínálatunk 70%-a vörösbor. Nagyon népszerűek a dél-olasz testes, gyümölcsös borok, melyek savban szegényebbek. A pugliai primitivo az egyik legnépszerűbb szőlőfajtánk, imádják a törzsvásárlóink, rengeteget értékesítünk belőle. A magyar borok közül főleg a
villányi testes vörösborokat kedvelik, a cabernet franc dominál, de a cabernet sauvignon is keresett. A mainstreammárkákat, amik mindenhol kaphatóak, nem tartjuk, kisebb, de magas minőségű butikborászatokkal dolgozunk együtt. Ez a jövőben sem fog változni. Természetesen vannak boraink a Balaton-felvidékről, Egerből, Somlóról, a Tokaj-hegyaljai borvidékről. A tokaji borvidéken jegyzett őshonos szőlőfajták, mint a furmint, a hárslevelű, a sárgamuskotály is nagyon népszerűek, melyek mind száraz és édes verzióban is elérhetőek.


A borokon kívül milyen alkoholokat árulnak még?
Egy borbolthoz hozzátartoznak a kiváló minőségű párlatok is. Próbálunk a teljességre törekedni, a kiváló borokon kívül vásárolhatnak még a vevőink a legjobb whiskey-, rum-, konyak-, pálinka- és likőrmárkákból is. Fél éve van nyitva az üzlet, ez alatt több hazai lepárló is megkeresett minket, és hoztak kóstolót a termékeik-ből, folyamatosan bővítünk. A fiatalok körében inkább a gin a népszerűbb, az idősebbek inkább a whiskey-t keresik. A karibi rumok szintén népszerűek, itt is törekedtünk arra, hogy kevésbé ismert lokációk
termékei kerüljenek be a választékunkba, mint pl. Panama vagy Salvador. Természetesen pálinka nélkül nem létezhet italüzlet, a békéscsabai székhelyű Árpád lepárló üzemmel dolgozunk együtt. Legalább két tucat különféle pálinkát tartunk tőlük, a legnépszerűbbek a feketecseresznye és a cigánymeggy.


A delikatesz kínálatuk is népszerű?
A delikatesz kínálatunkkal sikerül becsábítani azt a vevőkört is, amely nem fogyaszt alkoholt. Nagyon sok jó termelő van itthon kiváló termékekkel. Két magyar csokoládémanufaktúra termékeit áruljuk, akiknek a csokoládéi ultra-prémiumminőségűek, a ChocoMe és a Fabric csokoládé. Mindkét gyártó afrikai kakaóbabot dolgoz fel, az egyik madagaszkári, a másik gaboni kakaóbabot használ. Az olasz delikátjaink is közkedveltek, finom pestók és kiváló minőségű tészták. A szörpök és a lekvárok is nagyon keresettek. Az olajbogyó Valencia
tartományból érkezik, az olívaolaj pedig Dél-Olaszországból. Olasz pörkölésű kávékat is tartunk hipermarket árakon és a fűszereink is kiválóak.


Jó választásnak bizonyult, hogy a Campona bevásárlóközpontban nyitották meg a kereskedésüket?
Az elmúlt fél év tapasztalata az, hogy nagy igény van a prémium minőségű borokra, és erre a szortimentre, amit kínálunk. A dél-olasz vörösborokat elképesztő volumenben szerzik be vásárlóink, de a proseccot is tucatjával viszik. A november és a karácsonyi időszak egy plázában első osztályú forgalmat jelent, nekünk
is nagyon jól sikerült ez a periódus. A jövőt illetően szeretnénk, hogy a hiányzó borvidékek termékei is felkerüljenek a polcainkra, akár Európából vagy a tengerentúlról. Azokat a termékcsaládokat részesítjük
előnyben, melyekben fantáziát, exkluzivitást látunk, ezekkel szeretnénk még bővíteni a kínálatunkat, és kedveskedni a vevőinknek.

Olvasta már?