Budafok-Tétény felelősen készül a nehéz időkre, arányaiban többet tartalékol, mint a főváros

by szorenyi6104

Borzasztóan nehéz időszak következik – ismerte el Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén. A költségvetésről volt szó, azon belül is arról, hogy milyen tartalékot képez az önkormányzat a nehéz időkre. A budapesti számokat összehasonlítottuk a budafok-tétényi adatokkal. A kerületi önkormányzat felelősebbnek tűnik.

A főpolgármester bízik abban, hogy Brüsszelben megszületnek az energiapiac megregulázását célzó intézkedések, és drukkol a helyreállítási alapról és a hétéves pénzügyi ciklusról szóló megállapodásnak, mivel Budapestnek is nagy szüksége van ezekre az uniós forrásokra. A jövő nem csupán a fővárosi önkormányzatnak, hanem valamennyi településnek nagy bizonytalanságot hordoz. „Egész Európa a saját uniós szankciói miatt szenved. Ön ünnepelte ezeket, így most ne tetszelegjen az áldozat szerepében, és ne akarjon külügyminiszteri, miniszterelnöki döntéseket hozni” – reagált erre Wintermantel Zsolt, a Fidesz-frakció vezetője a Népszava tudósítása szerint.

A költségvetés módosítása kapcsán kiderült, alapot képeznek a válság miatt. Átszámolva az ide áramoltatandó pénzeket, kiderült, hogy

Budafok-Tétény – a 2022. évi eredeti költségvetés számait vizsgálva – magasabb alapot hozott létre a fővároshoz képest. 

A költségvetési kiadások arányait nézve 0,69%-kal, a tárgyévi összes kiadás arányai tekintetében 0,73%-kal. Ez utóbbi Budapesten 5,52 százalék,, míg Budafok-Tétényben 6,25 százalék.

Különösen érdekes, hogy Budapest csupán a felvett hitelek kamataira, azaz a bankokra, 7,4 milliárdot fordít, az eredetileg tervezett 4 milliárd helyett. Ezzel ellentétben Budafok-Tétényben a szociális védelemre fókuszálnak, ahogy erről már többször írtunk a válságra való felkészülés kapcsán.

A csütörtöki Kormányinfón elhangzott, a kormány is takarékoskodik, az állami intézményeknél 18 fok lesz, közben egyéb szociális intézkedéseket is bejelentettek a tűzifáról és a szénről.

Olvasta már?