Csütörtök éjfélig rekkenő hőség lesz, elrendelték a riasztást

by nora.farmosi

Az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére hétfő délutántól csütörtök éjfélig.

A kerületben párakapukat helyeztek ki, amik enyhülést jelenthetnek a nagy melegben: a Magdolna Udvar előtt, Budatétényben a rózsakerti SPAR áruház előtt, illetve a Nagytétényi út 240. szám alatt, a Reál boltnál.

A Piactéren páraszőnyeget üzemeltetnek.

Klimatizált helyiségek is rendelkezésre állnak, ahová be lehet húzódni a hőségben: az egyik a Klauzál Ház, a másik pedig a Campona bevásárlóközpont.

Hasznos tanácsok, mire figyeljünk kánikula idején. 

Mit szabad tenni és mit nem?

  • A kánikula idején – 11–15 óra között – tartózkodjunk hűvös helyen, zuhanyozzunk naponta többször, langyos vízzel.
  • 11–17 óra között lehetőleg kerüljük a fizikai munkát.
  • A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szükségünk, ezért fokozottan figyeljünk a folyadékbevitelre.
  • A kánikula és az iskolai szünet beköszöntével a hétvégéket egyre többen töltik vízparton.
  • A nyári napokon 11–15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért fontos, hogy ebben az időszakban a fürdőzők kerüljék a napozást. Ha nem tudnak árnyékba húzódni, viseljenek lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér, természetes anyagból készült inget.
  • A bőrtípusnak megfelelő fényvédő krém használatáról se feledkezzenek meg, illetve napozást követően hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének. Felhevült testtel semmiképp se ugorjanak a vízbe!
  • Napközben nem ajánlott a sportolás.
  • A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis biciklitúra mellett dönt, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját 

Autóban soha ne hagyjunk gyerekeket és háziállatokat!

  • A kocsiban kánikulában akár 70 Celsius-fok is lehet. Még félig leengedett ablak mellett vagy félárnyékban is percek alatt életveszélyes helyzet alakulhat ki. Ha bárki autóban hagyott gyereket vagy állatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!
  • Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal a szokásosnál több, lehetőleg hűtött folyadékot.

A kánikula az állatokra is veszélyes

A hőség nemcsak az emberekre, hanem az állatokra is hatalmas veszélyt jelent.

Az állatok hozzánk hasonlóan hőgutát kaphatnak, kiszáradhatnak és akár el is pusztulhatnak, ha nem vigyázunk rájuk!

Óvatosan a tűzgyújtással

A hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat. A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakó helyen gyújtsunk tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom.

A kerti zöldhulladékot ne égessük el! Ha grillezünk, vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül.

Az elhúzódó hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. Az idősek körében szív- és érrendszeri panaszokat okozhat a nagy hőség, és érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is – figyelmeztetett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

Vigyázzunk egymásra!

Olvasta már?