Derűs alkotói évek címmel nyílt kiállítás a Klauzál Házban

by talastunde

A nagymúltú Mészáros László Képzőművészeti Baráti Társaság új kiállítása látható a Klauzál Házban. A kiállítást és a képzőművészeti társaságot Neuberger István, a festő szakosztály művészeti vezetője, grafikus, festőművész mutatta be nekünk.

A Mészáros László Képzőművészeti Baráti Társaság szakkörként jött létre a 70-es években, a 90-es években pedig egyesületként működött. Az alapító, Janzer Frigyes Munkácsy-díjas szobrászművész, olyan alkotói közösséget hozott létre, ahol a művészetet kedvelő, rajzolni, festeni és formázni szerető alkotó emberek művészi tevékenységét művésztanárok irányítják, támogatják. A Mészáros László Képzőművészeti Egyesületben találta meg új hivatását annak idején a kerület első díszpolgára, Munkácsy Károly, itt festette képeit a kerület festő díszpolgára, Molnárné Golda Magdolna és a munkáiért számos díjat kapott Kubaszova Tamara is.

A Csokonai Vitéz Mihály-díjjal kitüntetett alkotói közösség kiállításai a kerület legjelentősebb, sokak által látogatott kiállításai voltak a 90-es években.  A 35 főből álló csoportnak igen nagy a támogatói és a szimpatizáns köre is.  A kerületi művészeken kívül   a tagok főleg Csepelről, Diósdról, Érdről, Törökbálintról és a szomszédos a 11. kerületből érkeznek. Az egyesület a mai napig   baráti kapcsolatot ápol a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Körrel, amellyel nyári alkotótáborokat rendeznek közösen. Minden évben éves beszámoló jelleggel tartanak kiállítást, a jelenlegi kiállítás is ennek mondható.  

A derűs alkotói évek címmel megrendezett kiállításon 25 művész alkotása van kiállítva,  amelyek több technikával készültek. Olaj-és akrilképek, vízfestékkel készült alkotások mellett grafikai munkák és szobrok is láthatók.

Olvasta már?