Dömötör Csaba ezt mondta Budafok-Tétényben

by nora.farmosi

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár volt a Savoyai Kör vendége, aki az est házigazdájával, Szepesfalvy Anna alpolgármesterrel közéleti beszélgetést folytatott. A Huszonketto.hu részére interjút is adott a politikus.  

Milyen pluszfeladatokat jelent a kormánynak a Lengyelországba becsapódott keddi rakétatámadás?

A Barátság kőolajvezetéket támadás érte, illetve ennek következtében rakéták csapódtak be Lengyelország területére. Sokadjára hívja fel a figyelmünket ez az eset arra, hogy a magyar emberek biztonsága ebben az időszakban elsődleges. Jelenti ez a fizikai biztonságot, hogy képesek legyünk az országot megvédeni, illetve az eddig megszokott biztonságunkat tudjuk fenntartani is. Ugyanilyen fontos a megélhetés biztonsága is, a gazdaságpolitikai lépések, illetve a Brüsszellel folytatott vitánk a szankciók ügyében.

A nemzeti konzultációnak milyen következményei lesznek, ha sokan mondják el a véleményüket?

A magyar kormány úgy gondolja, hogy fajsúlyos kérdéseknél ki kell kérni az állampolgárok véleményét. Ilyen fontos téma a brüsszeli szankciók kérdése. Az, hogy Brüsszel milyen válaszokat ad a háborús helyzetben, olyan kérdés, amely mindannyiunk életét érinti egész Európában. Mi azt látjuk, hogy ezek rossz válaszok, hiszen a háborúnak nem lett vége, Oroszország a bevételeit ugyanúgy megkapja, mint korábban, az európai gazdaság a recesszióval néz szembe, és most már eljutunk oda, hogy a munkahelyek is veszélyben vannak. Változtatni kell. Ha a kormány nem egymaga küzd a tárgyalóasztalnál, hanem több százezer magyar ember egy irányba mutató véleménye erősíti ezt a küzdelmet, akkor számítani fog a konzultáció eredménye. Van ebben tapasztalatunk, hiszen szintén népszavazás útján sikerült megakadályozni, hogy hazánkra is kiterjesszék a betelepítési kvótákat, konzultációkat kezdeményeztünk, és nem tudták keresztül verni rajtunk. Hasonló kiállásra számítunk a mostani konzultációtól is. Már több mint 340 ezren töltötték ki postai úton a kérdőíveket.

A kerületünknek is fontos kérdés, hogy milyen kormányzati támogatásokat kapnak az önkormányzatok a mostani nehéz helyzetben?

Óriási többletterhet jelent az energiaszámlák kérdése az önkormányzatok szintjén is. A kormány külön miniszteri biztost nevezett ki Vala György személyében, aki egyeztet a polgármesterekkel, és igyekszik figyelembe venni a különböző települések helyzeteit. Más helyzetben van egy megyejogú város, mint egy kerület vagy egy olyan település, ahol nincsenek nagy cégek, ezért az iparűzési adó bevétele sokkal alacsonyabb. Lehet, hogy a kisebb települések esetében lehet egy közös megoldás, de a nagyobb települések, a városok esetében külön egyeztetésre kerül sor. Amint ezek az egyeztetések megvannak, Vala György képviselőtársam a javaslatcsomagot továbbítja a kormány számára, és ezután születhet döntés ebben a témában. 

A közéleti esten szóba került többek között a lengyelországi rakétaincidens ügye, a magyar honvédelem erősítése, az energetikai válság, a stratégiai nyugalom, politikusaink parlamenti stílusa. A jelenlevők kérdéseket fogalmaztak meg Dömötör Csabának a SZÉP-kártya átalakításáról, a közeljövő biztonsági kihívásairól, az árnyékkormány szerepéről, a magas magyar inflációról.

Az eseményről videófelvétel készült, amely utólag is megtekinthető a Savoyai Kör Facebook-oldalán.

Olvasta már?