Egyetemisták egy táborban Budafoktól Argentínáig

by ildikarakai

Németh Zsolt országgyűlési képviselő a főiskolásoknak és egyetemistáknak rendezett sátoraljaújhelyi Rákóczi táborban beszélt az összetartozás fontosságáról. Akár egy budapesti kerületben, akár Kolumbiában, Argentínában, Erdélyben vagy bárhol máshol éljen egy magyar fiatal, a közös kultúrkincs összeköt minket – hangsúlyozta Németh Zsolt.

Elmondta, hogy ő is egy ilyen rendezvényen ismerkedett meg a feleségével. A nagy múltra visszatekintő, 33. alkalommal megrendezett összmagyar főiskolai-egyetemi táborba érkeztek Brazíliából, Kárpátaljáról, a Felvidékről, Erdélyből, Budapestről és az anyaország több területéről is fiatalok, hogy megismerjék egymás izgalmas történetét, beszélgessenek, barátságokat kössenek. Németh Zsolt egy kérdésre válaszolva hangsúlyozta a béke fontosságát is az orosz-ukrán konfliktusban.

A tábort Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg. Kiemelte: az, hogy a diaszpórában – Brazíliában, Kolumbiában vagy éppen Ausztriában – élő fiatalok megőrizhetik a magyarságukat, mindannyiunk érdeke. Az államtitkár elmondta még, hogy a diaszpórában élő és a Kárpát-medencei magyarsággal egyaránt foglalkozik a nemzetpolitika, hogy megőrizhessük közös kultúrkincsünket. Potápi Árpád az eseményen azt kérte, hogy álljanak fel a különböző régiók főiskolásai, és ez izgalmas színfoltja volt a megnyitónak.

A Rákóczi Szövetség salgótarjáni táborában háromszáz magyar egyetemista és főiskolás vesz részt a Kárpát-medencéből és a nagyvilág diaszpóraközösségeiből. A szervezet elnöke, Csáky Csongor elmondta: a tábor 1989 óta minden augusztus végén lehetőséget teremt arra, hogy a magyar egyetemisták közéleti, tudományos és gazdasági előadások révén együtt gondolkozzanak a magyarság és Közép-Európa helyzetéről, jövőjéről.

A hét programját nemzetpolitikai, gazdasági, tudományos előadások alkotják, kirándulások, kulturális és szórakoztató programok színesítik. A résztvevők a nyitónapon megkoszorúzták a Rákóczi Szövetség alapítójának, Dr. Halzl Józsefnek az emléktábláját.

Olvasta már?