Ismét jön a szokásos szúnyogirtás a kerületben

by gaalt994

A hagyományos, korábbi években megszokott módszerrel (is) folytatódik a szúnyogok elleni küzdelem Budafok-Tétényben. A kerület saját forrásaiból végzett extra védekezés mellett ugyanis nem maradnak el a “központi”, katasztrófavédelmisek által végzett gyérítések sem. Ennek újabb alkalma augusztus 16-ra esik, nem megfelelő időjárás esetén egy vagy két nappal halaszthatják el.

Időközben zajlik a kerületi szúnyogállomány alapos feltérképezése is, ennek kapcsán a legfrissebb hír, hogy a szinte mindenhol megtalálható háziszúnyog mellett két invazív faj jelenlétét sikerült detektálni. A szakemberek közelmúltbéli felmérései ugyanis arról tanúskodnak, hogy Budafok-Tétényben a koreai és a tigrisszúnyog példányai is cirkálnak a lakosság mérsékelt örömére.

Ami viszont a hagyományos irtást illeti, ennek során a Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szert használják, amely készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Az önkormányzat ezzel együtt javasolja az ilyenkor bevett, apróbb óvintézkedések megtartását a kerület lakóinak:

  • A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni,
  • A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni,
  • A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni,
  • A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad,
  • A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák,
  • A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Idén egyébként az ehhez hasonló rendszeres gyakorlat mellett rendhagyó módon is felveszi a kesztyűt a vérszívókkal, ebben pedig akár ön is könnyedén segítséget nyújthat. Erről korábban ebben és ebben a cikkben írtunk bővebben.

Olvasta már?