Két invazív szúnyogfaj is jelen van Budafok-Tétényben

by gaalt994

Az önkormányzat továbbra is többszörös erőbedobással küzd a szúnyogok ellen, a felmérések során Magyarországon nem őshonos fajok jelenlétét is megállapították.

Az önkormányzat az eddig szokásos kémiai védekezés elemeit megtartva idén alternatív módszerekkel is küzd a szúnyogok ellen. Erről korábban itt, itt és itt írtunk bővebben.

Ahogy honlapjukon is írták, március óta zajlik a lárvákkal szennyezett vizek feltérképezése és biológiai kezelése a kerületben, ezzel párhuzamosan május végétől hetente történik napnyugta időpontjához igazodva a csípőszúnyog-ártalom mérése.

Az első tavaszi mérések eredménye alapján több invazív szúnyogfaj megjelenését is sikerült detektálni. A házi szúnyog mellett ugyanis egyre nagyobb számban vannak jelen a koreai szúnyog és a tigrisszúnyog példányai is.

A Budafoki temető környékéről lakossági panaszok is érkeztek a kritikus szúnyoghelyzetről, így az önkormányzat gondoskodott a környék feltérképezéséről. Közterületi pangóvizet nem találtak, azonban a temetőben lévő kerti csapok alatti vízgyűjtőkben háziszúnyog-lárvákat találtak, a problémát azóta kezelték is. A Síp utcában hasonló panaszok után a szakemberek tigrisszúnyogokat találtak.

Az önkormányzat jelezte, hogy mindent megtesz a szúnyogok elleni küzdelem sikerességéért, ugyanakkor a lakosságot is arra kérik, hogy környezetükben gondoskodjanak arról, hogy ne alakuljanak ki olyan pangóvizek, amelyek a szúnyogok számára szaporodási helyként szolgálhatnak.

Olvasta már?