Elég-e a Horgásztelep árvízvédelméhez a Főváros egyhangú támogatása?

by nora.farmosi

Budafok-Tétényben több száz családot fenyeget az árvíz évente. A szakhatóságok szerint a legkritikusabb terület a Horgásztelep, ami többször megszenvedte az árvíz viszontagságait az elmúlt évszázadokban.

A Horgásztelepen élők védelmében, a polgármester által benyújtott indítványt egyhangúlag fogadta el a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Közgyűlés. Az indítvány arról szól, hogy még ebben az önkormányzati ciklusban készüljön tanulmányterv a Horgásztelep árvízi védelméről, amely lehetővé teszi mobilgát megtervezését és megépítését. Majd Karácsony Gergely főpolgármester módosító javaslatával kitettségi vizsgálathoz, társadalmi egyeztetéshez és ökológiai szempontok figyelembevételéhez kötötte a projektet.

“Ez egy jó példa az együttműködésre, még ha különböző nyelveket is beszélünk. Hogy tudunk azonos döntéseket hozni, pártpolitikától függetlenül. Ez a jó irány” – mondta Karsay Ferenc az online fogadóóráján.

Viszont Karsay Ferenc tegnap megjelent Facebook-posztjában már árnyaltabban fogalmazott:

“A siker margójára azért meg kell jegyeznem, hogy a főpolgármester módosító indítványában néhány furcsa javaslatot tett. Vizsgálnunk kell, hogy a hivatalosan hullámtér minősítésű Horgásztelepen élőket elöntheti-e a Duna. Konzultációt kell tartanunk az ott lakóknak, hogy fontosnak tartják-e az árvízi védekezést, és tanítsuk őket védekezni. Illetve a főpolgármester szerint olyan uniós forrásra kell terhelni a horgásztelepiek védelmét, amely kifizetésének megakadályozásáért a főpolgármester és baloldali szövetségesei mindent elkövetnek Brüsszelben. (…) Ennek a műszaki megoldásnak az lenne a legnagyobb előnye, hogy nem zárja el az embereket a Dunától, viszont a vizet sem engedi betörni a telepre. Az ökológiai szempontokkal pedig nagyon rossz tapasztalataim vannak, mert nemrég erre hivatkozva tiltotta meg például a Főváros a kerékpárút építését a Duna-parton. Így a Duna védelmére hivatkozva a gátépítést is meg lehet akadályozni, miközben a fővárosban nem a Dunát kellene óvni az emberektől, hanem az embereket az árvíztől. Ennek ellenére elfogadtam a módosítási javaslatot, mert nem akartam, hogy ez álljon a konszenzus útjába.”

Szepesfalvy Anna alpolgármester Facebook-posztjában pedig a helyi ellenzéki képviselők hozzáállását kritizálta, akiktől úgy tűnik, nem számít támogatásra és együttműködésre.

A testületi vitát megelőzően a Környezetvédelmi Bizottság előtt is járt ez a napirend, ahol döbbenetes megszólalások hangzottak el az összefogás színeiben anno együtt szereplő ellenzékiek szájából. A Demokratikus Koalíció képviselője kételkedett benne, hogy valós a veszély, hiszen ha az elmúlt pár évben nem öntött ki a Duna, már bizonyára ezután sem fog. Szerinte ez nem szakmai kérdés, az előterjesztés csak azért született, hogy az elvégzetlen kötelességére való emlékeztetéssel ‘froclizzuk’ a szegény Fővárost…

Egy másik ellenzéki felszólaló azonban ennél is tovább ment, itt talán érdemes szó szerint idézi: ‘Nem tudom pontosan a számokat, de még azt is nagyon elképzelhetőnek tartom, hogy az ottani ingatlanok értéknövekedése bőven fedezné a védmű (gát) megépítésének költségét, tehát dobják össze a lakók, ha ez annyira fontos.

Ehhez már nehezen tudok mit hozzáfűzni. Nem először szembesülünk azzal a jelenséggel, hogy az ellenzék egyes tagjai elfelejtik, hogy ők elsősorban a budafok-tétényiek érdekeit KELL, hogy képviseljék minden fórumon, és ezzel szembe menve, körmük szakadtáig védik meg az illetékes főpolgármestert a saját feladatainak el nem végzése miatti számonkéréstől… Ennyire keveset érnek nekik a kerületiek?” – írta az alpolgármester.

Ezeket a kommenteket olvasva az az érzése támadhat az embernek, hogy a Fővárosi Közgyűlés egyhangú támogatása e pillanatban még semmire sem garancia.

Az mindenesetre biztos, hogy legközelebb 2024. áprilisban tudhatjuk meg, milyen irányt vesz a Karsay Ferenc által elindított folyamat, amikor ismét a Fővárosi Közgyűlés elé kerül a téma. Illetve akkor már a döntéseket befolyásoló tényező lehet a június 9-re kitűzött önkormányzati választás is.

Olvasta már?