Emlékhely is lesz majd a felújított Törley-mauzóleum

by bcsenge

Folyamatosan halad az épület és a kert megóvása, helyreállítása.

Dózsa Zsuzsa helytörténeti sétavezető egy rövid program keretében mutatta be az érdeklődőknek, hogy meddig jutottak a Törley-mauzóleum megmentésében. Már két éve, hogy összefogtak a budafoki civilek, mégpedig azért, hogy megállítsák az épület pusztulását. Az is a céljaik közé tartozik, hogy méltó emlékhelyet alakítsanak ki Törley József és családja számára. 

A mauzóleumot Törley József özvegye építette férje korai, 1907-ben bekövetkezett halála után. Sacelláry Irén egy neves szakembert, Ray Rezső Vilmost bízta meg a szecessziós stílusú épület megtervezésével, a kőfaragómestereket és az építőanyag jó részét pedig Olaszországból hozatta. A mauzóleum, amely az egykori birtok legmagasabb pontján helyezkedik el, két részből áll: az egyik a torony és az altemplom, a másik a hátsó kápolna. 

Akik jártak már a helyszínen, azok láthatták, hogy a korábbinál sokkal rendezettebb a környék, aki viszont először lép be a kertbe és az épületbe, azt megdöbbenti az évtizedeken át tartó pusztítás mértéke. A Törley-birodalmat 1949-ben államosították, és előbb a szovjet, majd a magyar katonaság lőszerraktárnak használta a mauzóleumot. Akik az ötvenes években lőszer után kutatva betörtek az épületbe, feltörték a koporsókat, és szétszórták az elhunytak maradványait. A temetkezési vállalat legalább annyit megtett akkoriban, hogy összegyűjtötte a nemesi család hamvait, és valahol eltemették azokat. Hogy hol, azt senki nem tudja.

Az önkénteseket valódi dzsungel fogadta, amikor két éve nekiláttak a munkának. A gazolás, kertrendezés volt a legelső teendő, az altemplomba pedig csak azután lehetett lemenni, hogy elszállíttattak több teherautónyi madárürüléket. Az épület megmentéséért együtt dolgoznak a civil önkéntesek és az önkormányzat alkalmazottai. Dózsa Zsuzsáék folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőséggel, mivel kiemelt műemlékről van szó, és a helyreállításra csak a megfelelő engedélyek birtokában kerülhet sor.

A közösségi oldalakon meghirdetett séta ingyenes volt, de aki tehette, a helyszínen elhelyezett dobozba dobhatta azt az összeget, amellyel támogatni akarta az állagmegóvást és a felújítást. A munkálatokról és a további programokról a Törley Mauzóleum – Összefogás a mauzóleum megmentéséért című Facebook-oldalon lehet tájékozódni. A Dózsa Zsuzsa helytörténésszel készült interjúnkat itt olvashatják, ha pedig idekattintanak, akkor a Törley családot bemutató cikkünket olvashatják el.

Olvasta már?