Összefogás a Törley-mauzóleumért: interjú Dózsa Zsuzsával

by talastunde

Legutóbbi családmese-sorozatunk történetmesélője, Dózsa Zsuzsa helytörténeti sétavezető kezdeményezésére összefogtak a budafoki civilek, hogy megmentsék a Törley-mauzóleumot.  

A kezdeményezéshez csatlakozott az önkormányzat és a Promontorium Borlovagrend is. Az összefogás célja, hogy megállítsák a mauzóleum további romlását, és méltóképpen őrizzék meg Törley József és családja emlékét. Hála a segítők áldozatos munkájának, mára már sokkal rendezettebb kép fogadja a mauzóleum látogatóit. Erről az összefogásról kérdeztük Zsuzsát, akinek szívügye a kerület értékeinek ápolása.

Mikor kezdtek el szerveződni a mauzóleum környezetének rendbetétele ügyében?

Tavaly májusban kezdődött el ez a folyamat, amelynek egy személyes élmény volt az előzménye. A keresztlányommal elmentünk a Gül Baba Türbéjéhez, amit csodálatosan felújítottak évekkel ezelőtt. Összeszorult a szívem, hogy a mi mauzóleumunk a XXII. kerületben mennyire nincs rendben, mennyire le van pusztulva. Úgy éreztem, hogy az nem segít, ha keressük az okokat, hogy ez miért alakulhatott így, nem egymásra kell mutogatni, hanem el kell kezdeni valamit annak érdekében, hogy tegyünk az ügyért. Azt gondolom, hogy az én szerepem abban van, hogy kimozdítottam az állóvízből ezt a dolgot, hogy figyeljenek oda a mauzóleum állapotának javítására. Őszintén, a későbbiekben örülnék annak, ha olyan valaki kezébe kerülne ez az ügy, aki még többet tud tenni érte, több eszköze állna a rendelkezésére, mint nekem.  

Mit sikerült elérni május óta?

A Törley-mauzóleum egész környezete egy óriás dzsungel volt. Első alkalommal reggeltől estig gazoltuk az elvadult növényzetet. Háromszor nyestük le a gazt, amelyek a téglák közé nőttek. A legnagyobb sikert abban látom, hogy a budafokiak összeálltak ezért a fontos ügyért.

Hogyan kezdett hozzá a szerveződéshez?

Először egy helyi vállalkozóval beszéltem, aki felajánlotta a segítségét, majd a borlovagrend teljes mellszélességgel az ügy mellé állt, aminek az is az egyik előnye, hogy a Promontorium Borlovagrend egy elismert szervezet, az ő jelenlétük és segítségük is jelzi, hogy ez fontos ügy. Ismerős segítségével a Törley Pezsgőmanufaktúrából is sikerült beszervezni pár segítő önkéntest. Dr. Kissné Budai Rita művészettörténész, aki tanít a Tomori Pál Főiskolán, szintén kapcsolódott hozzánk, tulajdonképpen szájról szájra terjedt a mi akciónk. A gazosítás, a kertrendezés volt az elsődleges feladatunk, az altemplomba sem lehetett lemenni a körülmények miatt, hiszen derékmagasságig ért a guano, rengeteg madár repdesett a mauzóleum környékén. Az Atlas Geo Kft. munkatársai takarították el a madárürülékeket, ami komoly feladat volt. Alkalmanként legalább 10 fős csapat gyűlt össze. Feltettünk egy sűrű rácsot az altemplom bejáratánál, hogy a galambokat elkergessük.

Az önkormányzatot sikerült megszólítani?

Természetesen, abszolút mellettünk áll az önkormányzat már az első perctől kezdve. Mindenben segítettek, a plakátkészítésben, az akciók szervezésében. A Budafok-Tétényért Városfejlesztés Kft. is nagy segítségünkre volt, hiszen egy alkalommal 4 teherautónyi szemetet szállítottak el a területről. Az egész eddigi munka egy közös összefogás eredménye, amelyben a civilek és az önkormányzat egyaránt kivette a részét. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőséggel, mivel kiemelt műemlékről van szó, ami nagyon fontos a kerület számára. Az önkormányzat maximálisan felkarolta az ügyet, a napokban volt egy bejárás a polgármester úrral. Mindenki támogatja ezt a kezdeményezést, ami nekem azért fontos, mert a XXII. kerület a szülőföldem, melynek az ügyeit a szívemen viselem. Minden vágyam, hogy a Törley-mauzóleum és a környezete az egykori pezsgőgyároshoz méltó állapotba kerüljön.

Olvasta már?