Ez a nyár utolsó pincejárata

by ildikarakai

Bár a nyár utolsó hónapját kezdtük meg, de az idő még elég forró ahhoz, hogy ez kedvünket ne szegje. Irány a Budafoki Pincejárat, abból is először a 18. századi Promontor rejtelmei című tematikus séta!

Túránk előtt beugrottunk a Spíler cukrászdába, ahol megkóstoltuk az ekler fánkot és a meggyes-mákos rétest. A cukrászda előtt kihelyezett kupakgyűjtő után érdeklődtünk, mely még mindig hirdeti, hogy az első 500 kupakelhelyező egy fagyit kap cserébe, ám mint kiderült, az emberek a környező kerületekből is örömmel hoznak kupakot a beteg gyermek gyógyítására és nem a fagyiért cserébe. Eddig többször ürítették már a gyűjtő szívet, de az ingyen fagyiért viszonylag kevesen jelentkeztek. Holott volt, aki egy egész zsák kupakkal érkezett. 

A pincejárat most is a Magdolna Udvarból indult a kerület díszpolgárának,  Garbóci Lászlónak a vezetésével. A séta folyamán a Magdolna utcán végighaladva megismerjük a frissen felújított Nepomuki Szent János-szobor történetét, majd megpihenünk a Szent Péter és Pál-kápolna előtt álló mezei juhar árnyékában. A fa korát a helytörténészek 250 évesre becsülik. A kápolna megtekintése után a bibliai játszótér, a Stáció kert a következő állomás, ahol az idelátogató gyermekek, fiatalok, érdeklődők játékosan ismerkedhetnek meg a Szentírással, a vallással és a stációk történetével.

Az egyik legszebb „élő” műemlék, a Budafoki kálvária is utunk része, mint ahogy számos érdekes és a hétköznapi ember számára ismeretlen történet is. A kegyes időjárásnak köszönhetően a kilátás lélegzetelállító, így a távolból a Gödöllői-dombságig is ellátunk, túl Csepelen, és megtekintjük Budapest legmagasabb toronyépületét, a jövőre átadandó MOL székházat is, melynek a minap tartották a bokrétaünnepségét. 

Az újonnan megnyílt BORgiorno terasz ad helyet utunk végállomásának, azonban az est még csak most kezdődik. A finom falatok mellett budafoki borválogatást és finom fröccsöket kínálnak a borkalandhoz.

Az esti, helytörténeti érdekességekkel fűszerezett borkóstolónak a Záborszky Pince adott ismét helyet. Bitai Gergely sommelier hét tételt mutatott be a közel 50 fős társaságnak. Ezek mindegyike budafoki származású bor. Francois Bruttel indult, majd Vimavin Harmatcsepp rizlingjével folytatódott a sor, aztán Katona Chardonnay-ja, majd szintén Katona Cabernet Franc Roséja jött. A tételeket három vörösbor követte, Várszegi Cabernet Sauvignonja, majd a Záborszky Pincészet saját bora, a 2013-as évjáratú Merlot. Végül a tételsort Várszegi Cabernet Cuvée-je zárta 2016-ból. 

A bő háromórás programon helytörténeti érdekességek között kóstolhatták végig a finom borokat az érdeklődők, kezdve egészen a múltból. Budafok és a pincerendszerek kialakulásáról, a helyi borászatokról, illetve a század eleji boréletről mesélt a sommelier. Persze nem maradhatott ki a pezsgőkészítés sem, hiszen Budafok borászatában a pezsgő meghatározó elem. A kóstoló végén Bitai Gergely végigkísérte a társaságot a Záborszky pincerendszeren, bemutatva a borvárost, melynek legutolsó állomása a Pestis kápolna volt.

Olvasta már?