Nagy céljai vannak a Promontorium Borlovagrend új vezetőjének

by gaalt994

Fogadni mernénk, hogy az új elnök-nagymester sokak számára ismerős.

Augusztusi közgyűlésén Gazdag László, Urbán András, majd Szűcs Zoltán után Bitai Gergelyt választották meg az 1992-ben alapított Promontorium Borlovagrend elnök-nagymesterének. A borlovag, aki az utóbbi időben a kancellári tisztet töltötte be a szervezetnél, nem kisebb célt tűzött maga elé, mint azon fáradozni, hogy Budafokon, ha nem is háromszáz, mint egykoron, de minél több pince találjon borász gazdára – olvasható a bornegyed.hu-n.

Bitai Gergely elnök-nagymesteri feladataiból kiemelte a szervezési teendőket, az exkluzív rendezvényeken való megjelenést és az ország többi borrendjével való kapcsolattartást. Elmondta, hogy fontosnak tartja borrendjük hagyományait, azok megőrzését és ápolását, így ennek szellemében szeretne tevékenykedni.

„Tíz éven át dolgoztam fine dining éttermekben. Ezeken az első osztályú helyeken a kifinomult tálalási módszert alkalmazva, hat-nyolc, egymásra épülő fogásból álló, látványra is megkomponált menüsort szolgálnak fel. Sommelier-ként jól kellett ismernem azokat a borokat és ételeket, amelyek szerepeltek az ital- és étlapon, hogy minden egyes fogáshoz megfelelő bort ajánljak úgy, hogy az harmonizáljon az étellel, az ízek erősítsék, kiemeljék egymást. A konyha alkotásait bemutató degusztációs (kóstoló) menühöz mindig meg kellett találnunk azt a bort, amely kiegészíti azt, vagy a kettő ötvözetéből létrejön egy harmadik íz” – mesélt szakmai tapasztalatairól a bornegyed.hu-nak a sommelier.

Bitai Gergely bizonyára sokaknak ismerős arc, hiszen rendszeres résztvevője a közkedvelt Pincejáratnak.

Olvasta már?