Ezt láttuk Budafok forgalmas csomópontjában

by lantai.oliver

Körbenéztünk Budafok egyik legforgalmasabb csomópontjában, ahol az újonnan létesült körforgalmat már átadták a közlekedőknek.

BKK: Elkészült a budafoki körforgalom

A gyorsabb és biztonságosabb haladást segítve körforgalom létesült a BKK beruházásában a XXII. kerületi Tóth József utca, Kossuth Lajos utca, Nagytétényi út és Mária Terézia utca csomópontjában – közölte a BKK. A Budafok-Tétény közlekedését meghatározó útfelújítás révén megújult az útpályával párhuzamosan haladó kerékpárút, és javultak a gyalogosközlekedés feltételei is.

A XXII. kerületi beruházásnak köszönhetően gyorsabban és biztonságosabban lehet a Tóth József utca, Kossuth Lajos utca, Nagytétényi út és Mária Terézia utca kereszteződésének környezetében közlekedni.

A körforgalom létesítésével jelentősen megváltozott a csomópont forgalmi rendje és kialakítása. A BKK célja az volt, hogy segítse a gyorsabb haladást a Tóth József utcából Budafok felé, illetve az építési munkák és a forgalomtechnikai beavatkozások révén csökkentse a közlekedés veszélyeit az autóval, a kerékpárral és a gyalog közlekedők számára is.

A beruházás során a BKK

• körforgalmat épített a Tóth József utca, Kossuth Lajos utca, Nagytétényi út, Mária Terézia utca kereszteződésében;

• átépítette a Nagytétényi úttal és a Mária Terézia utcával párhuzamosan haladó kerékpárutat;

• a Donszky Árpád utcai csomópontig felújította a hozzá csatlakozó Mária Terézia utcát, ahol csaknem 350 méter hosszú buszsávot létesített, így segítve az autóbusszal közlekedők gyorsabb haladását;

• átépítette a Donszky Árpád utca és a Budafok-Belváros vasútállomás közötti, Mária Terézia utcai kereszteződést;

• felújította a járdákat és a járdaszegélyeket, akadálymentes gyalogos-átkelőhelyeket alakított ki, ezért a lakók és a környéken közlekedők számára is biztonságosabbá vált az útszakasz;

• felújította a közvilágítási hálózatot, a hozzá tartozó oszlopokat és lámpatesteket, valamint

• több mint 20 fát telepített és 880 cserjét ültetett el.

A föld alatt is megújult a Tóth József utca környezete

A beruházás része volt, hogy a BKK megújította a csapadékvíz-elvezető rendszert, amely a korábbinál hatékonyabban vezeti el a Tóth József utcából leérkező vizet. A közműkiváltási munkák során a kivitelező korszerűsítette az elektromos ellátóhálózatot, korszerű csövek lefektetésével felújított egyes ivóvízvezeték-szakaszokat, új tűzcsapokat helyezett el, és elvégezte a távközlési hálózatok kiváltását.

Az útépítés idén februárban kezdődött, és december elején ért véget, a részletekről ezen a linken olvashat. A körforgalom a jóváhagyott terv szerint elkészült, és rendeltetésszerű használatra alkalmas. A jelenleg is zajló műszaki átadás-átvételi folyamat során kisebb helyszíni munkákkal járó apró hibajavítások még előfordulhatnak.

A körforgalom-építés egy nagyobb projekt első üteme, a következő jelentős kerületi beruházás a Városház tér és környezetének komplex megújítása lehet. Ennek részleteit a főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló, idén felülvizsgált és a Fővárosi Közgyűlés által októberben ellenszavazat nélkül elfogadott Budapesti Mobilitási Terv (BMT) tartalmazza. Jelenleg nem biztosított a pénzügyi háttere, de a szükséges források rendelkezésre állása esetén többek között

• megújulhat a Kossuth Lajos utca és a Mária Terézia utca is;

• B+R parkolót alakítanának ki a Városház térnél;

• új gyalogos-átkelőhelyek létesülhetnek;

• akadálymentessé válhat három környékbeli villamosmegálló (Budafoki elágazás, Leányka utcai lakótelep és Savoyai Jenő tér).

Karsay Ferenc polgármester néhány napja azt nyilatkozta, hogy nem elkészült, hanem használható a körforgalom. Szerinte még messze nincs kész a kivitelezés, és jó eséllyel még jövőre is dolgozni fog rajta a kivitelező.

A hétvégén mi is megnéztük a csomópontot és környékét, s a következőket láttuk:

Forrás: BKK

Fotók: huszonketto.hu

Olvasta már?