Felelős ember beoltatja magát – Havasi és Karsay a vakcináról

by gaalt994

Havasi Gábor egészségügyi dolgozóként már meg is kapta az első dózist, Karsay Ferenc pedig már regisztrált a vakcinára. A polgármester egyébként egy antitesttesztnek köszönhetően, utólag tudta meg, hogy korábban át is esett a fertőzésen.

Elkezdődött az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása december 27-én, a Dél-pesti Centrumkórházban. Már több mint egymillióan regisztráltak azok, akik szeretnék magukat koronavírus elleni vakcinával beoltatni. A védőoltás nem kötelező, de a szakemberek ajánlják.

A Városházi Híradó legújabb kiadványában egy körkérdéssel kérte ki Karsay Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP), Havasi Gábor (Momentum), és a helyi civileket képviselők véleményét az ügyben, amely így szólt: támogatják-e, hogy mindenki beoltassa magát koronavírus ellen, vajon ők így tesznek-e, és miért tartják fontosnak az oltást?

„Természetesen teljes mellszélességgel támogatom az oltás beadatását. Az egy dolog, hogyha mi magunk átestünk a betegségen, akkor védetté válunk, de az oltás azért fontos, hogy ne terjedjen a ragály. Mert attól, hogy védettek vagyunk, még tovább tudjuk adni a kórokozót. Jómagam egyébként átestem a fertőzésen a családom nagy részével együtt, de úgy, hogy észre sem vettük. Mivel gyakran ellenőriztek, egyszer csak az antitestteszt kimutatta, hogy már átestem a betegségen, de már nem vagyok fertőző. Hála istennek, észrevétlenül szaladt át rajtam. De azért is kell az oltás, mert ha az ember átesett a fertőzésen, az még nem jelent örök időkre védettséget. Aki meg még nem találkozott a vírussal, annak azért fontos, hogy ne is találkozzon. Már regisztráltam a családdal együtt, az az álláspontom, ha sorra kerülök, akkor elmegyek beoltatni magam, és mindenkinek ezt tanácsolom. Egyébként úgy gondolom, ha a magyar egészségügy valamiben kiemelkedő, akkor az ez a terület. A lakosság átoltottsága nagyon sokat számít, vannak olyan elméletek, hogy Magyarországot azért sújtotta kevésbé a járvány, mint sok más országot, mert nálunk annak idején a különböző fertőző betegségek ellen gyakorlatilag mindenkit beoltottak. Az, hogy 1945-ben a tömeges oltással magyar orvosok Budapesten megfékezték a tífuszt, szintén azt mutatja, hogy ebben jók vagyunk.”vélekedett Karsay Ferenc.

A Momentum helyi elnöke, Havasi Gábor civil foglalkozása révén már meg is kapta az oltás első dózisát. A mentőápolóként (is) dolgozó képviselő politikai riválisához hasonlóan egyértelműen oltáspárti.

„Meggyőződésem, hogy a védőoltás az egyetlen lehetséges megoldás ahhoz, hogy leküzdjük a járványt és visszatérhessünk a normális, megszokott életünkhöz, megszabadulhassunk a korlátozásoktól. Fontos, hogy lehetőleg mindenki beoltassa magát, vagy ha ez nem is lehetséges, akkor a lehető legtöbben. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egészségügyi dolgozóként – mivel már hat éve mentőápoló vagyok a budafoki mentőállomáson, most is részállásban ott dolgozom – a kollégáimmal együtt december 31-én megkaptam az első oltást, január 21-én pedig megkapom a másodikat. Egy héttel a második oltás után alakul ki a szervezetben a védettség a vírussal szemben. Egyébként eddig még nem kaptam el a fertőzést, több tesztet is végrehajtottak rajtam, valamennyi negatív lett. Örömmel konstatálom, hogy a koronavírus elleni védőoltás kérdése egyike azon kevés ügynek, amelyben konszenzus van a kormánypártok és az ellenzék között, tudtommal nincs olyan politikai erő, amely ne tartaná fontosnak az oltást. Ismétlem: mindenki oltassa be magát, aki csak teheti! Azt még fontosnak tartom leszögezni, hogy semmiféle negatív hatást nem tapasztaltam azóta, hogy az év utolsó napján megkaptam az oltást, leszámítva egy nagyon enyhe izomfájdalmat, amit egyébként a korábbi években is éreztem a sima influenzaoltáskor.” – osztotta meg véleménye mellett saját tapasztalatait is Havasi Gábor.

Az egészségügyi dolgozók oltása már javában folyik, vasárnap például a Káldor Adolf Szakrendelő orvosi, szakdolgozói személyzete is megkapja a vakcinát.

Olvasta már?