Fiatal magyar szerző művével vezetik fel Beethovent az ősznyitó BDZ-koncerten

by gaalt994

Mozgalmas lesz a Budafoki Dohnányi Zenekar számára szeptember vége. Vasárnap a BDZ-nap alkalmából előbb nyilvános próbát tartanak, majd koncertet is adnak a Zeneakadémián, ám előtte pénteken még a Klauzál Házban „melegítenek be”.

Szeptember utolsó vasárnapján rendezik a BDZ-napot, amelynek keretében a Budafoki Dohnányi Zenekar a kerület legújabb díszpolgára, Hollerung Gábor vezénylésével látogatható próbát tart, majd Beethoven születésének 250. évfordulóját ünneplendő koncertet is ad a szerző legismertebb művével, az V. szimfóniával a műsoron.

Ám előbb pénteken a budafoki szimfonikus zenekarnak a helyi művelődési házban, a Klauzál Házban van jelenése, a Budafoki Hangversenyesték című koncertsorozat első előadásán. Az este 7 órakor kezdődő koncerten három mű csendül fel, elsőként Dobos Dániel Sylvanus című szerzeménye. A szerzőnél már csak az alkotás fiatalabb – először tavaly májusban, a 26 éves, Bartók Világverseny-győztes, Junior Artisjus-díjas művész mesterdiploma koncertjén hangzott el.

Az est Beethoven művével, a Hármasversennyel folytatódik, amely a szerző egyik legérdekesebb alkotása. A hangverseny ugyanis hangszerenként eltérő nehézségű – míg a zongoraszólamot Beethoven tanítványa, Rudolf főherceg képességeihez hangolta, addig a vonós hangszerek esetében a főherceg udvarában játszó profi muzsikusok képességeihez igazodott.

A műsor Muszorgszkij egyik leghíresebb művével, az Egy kiállítás képei című alkotással zárul, amelyet a szerző akkor elhunyt festő barátjának kiállítása ihletett. Az est részletes programja, és a jegyvásárlással kapcsolatos információk elérhetőek a zenekar honlapján.

Olvasta már?