Gazdik István elmondta, mi a jó kolbász titka

by talastunde

Gazdik István, a Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Otthon igazgatója hétvégeken gyakran átadja magát a hobbijának, az ízek csábításának.

A csábítás mellett persze komoly felelőssége is van, hiszen gasztronómia fesztiválokon, versenyeken zsűrizik. Legutóbb Fóton, a Fóti Kolbi rendezvényen találkozott munkatársunk Gazdik István sommelierrel, a Szabadtűzi Lovagrend zsűri jogú lovagjával.

Általában a Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Otthon rendezvényein  találkoztunk, de most a Fóti Kolbi zsűri csapatának a tagja.  Hogy fér meg ez a típusú érdeklődés a kultúra igazgatása mellett?

Nekem a gasztronómia nagy szerelem, mivel van egy sommelier végzettségem. Igazán nagy büszkeséggel tölt el, hogy tagja vagyok a legnagyobb létszámú gasztronómiai civil szervezetnek, a Szabadtűzi Lovagrendnek, ezáltal sokat zsűrizek, járom az országot egyik gasztronómiai fesztiválról a másikra. Ez a két dolog csak látszólag van távol egymástól, mivel a gasztronómia a magyar nemzeti kultúránk szerves része. Harmadik alkalommal veszek részt Fóton, látom, hogy évről évre sokat fejlődik a szervezés, a minőség. Már az első alkalommal is itt voltam, mivel a szervezésben részt vesz egy régi barátom, Palásti Béla, a Vörösmarty Művelődési Központ igazgatója. Béla tudta rólam, hogy nekem a gasztronómia az egyik komoly hobbim, már első alkalommal kérte a Szabadtűzi Lovagrend segítségét a zsűrizésben, így kerültünk ide. Nagyon sok rendezvényen, sok gasztronómiai eseményen veszek részt A Fóti Kolbi az egyik legjobban rendezett rendezvény, amit látok jelenleg a gasztronómia területén.

Mitől lesz igazán jó a kolbász? 

Nem fogok titkot elárulni, hiszen az alapanyagtól és a készítés módjától. A sütőkolbász esetében azt várja az ember, hogy a vágásfelülete legyen mozaikos, lehessen látni a világosabb és zsírosabb részeket, amelyeket viszonylag nagyobb kockákra vágjanak. Fontos, hogy szellősen legyen töltve. A sütésre nagyon oda kell figyelni, hogy megfelelően roppanós legyen, és nem utolsó szempont az ízesítés, hogy kellően fűszeres és finom legyen. Tudjuk, hogy ahány ház, annyi szokás, megvannak a tájegységi jellemzői. Úgy van ez, mint a borokkal vagy más gasztronómia termékkel, legjobb a saját családi recept alapján készített kolbász.

.

Olvasta már?