Hogy áll most az összefogás a csendesebb Dél-Budapestért?

by ildikarakai

Erről kérdeztük Németh Zoltán alpolgármestert, akinek ősz elején benyújtott határozattervezetét a légiközlekedés okozta zajterhelés csökkentéséről egyhangúlag fogadta el Budafok-Tétény képviselő-testülete.

Hogy nagy a zaj a városrész felett elszálló repülőgépek miatt, azt minden nap és minden napszakban érzékeljük, pedig jó messze van Dél-Budától a Liszt Ferenc repülőtér. Mi ennek az oka?

Az, hogy valamilyen, számunkra érthetetlen okból átvezetik felettünk a felszálló gépek jelentős részét. Tényleg nem értjük, miért van az, hogy amikor felszáll egy gép, amely nyugatra, északnyugatra vagy akár keletre tart, a leggyakoribb esetben vesz egy kanyart délnyugat felé, mert a felszállási útvonalát így jelölik ki. Ezt követően vagy a Duna vonalában, vagy valahol a kerületünk fölött megy egy jó ideig. Aztán megint kanyarodnak ezek a gépek a délnyugati pályáról, éppen arra, amerre mennek.

Elkerülhető lenne ez a feleslegesnek tűnő kitérő és vele együtt a zajszennyezés?

Azt gondolom, nagyon fontos, hogy ebben a kérdésben valamilyen megoldás szülessék. Itt az önkormányzatnak nincs hatósági szerepe, nincs is jogköre.

Mit tudnak tenni akkor?

Mellé tudunk állni annak a lakossági kezdeményezésnek, amely a Liszt Ferenc repülőtérről felszálló légiforgalom ügyében indult. Ennek a képviselői megkerestek minket, és Dél-Budapest más önkormányzatait, Csepelt, illetve Újbudát is. Vagyis azokat a kerületeket, melyeket leginkább sújt a légiforgalom. Mi teret tudunk adni ennek a kezdeményezésnek, és együtt tudunk működni a lakossággal, de a kérdésben a hatóságoké a főszerep.

Konkrétan milyen lépések történtek?

Miután mi, Budafok-Tétény önkormányzatának képviselői úgy gondoljuk, hogy jogos panaszról van szó, szeptemberben beterjesztettem egy javaslatot a képviselő-testület ülésén, amit a testület egyhangúlag fogadott el. Szerintem fontos, hogy politikai oldalaktól függetlenül van egyetértés ebben a kérdésben.

Miről szól a határozat?

Arról, hogy a 22. kerület képviselő-testülete jogosnak, fontosnak és indokoltnak tartja a Közösség a Csendesebb Dél-budapesti Légtérért Facebook-csoport által indított petícióban foglalt panaszt, és egyetért a kezdeményezéssel. A testület támogatja a lakosságot abban a törekvésében, hogy a panasz orvoslása, az egészségesebb környezet biztosítása érdekében a petíció kezdeményezői a hatóságokat megkeressék.

Ezt Budafok-Tétény önkormányzata fogalmazta meg, de később mások is csatlakoztak hozzá.

Igen, a mi önkormányzatunk készítette el azt a javaslatot, amit aztán Újbuda és Csepel képviselő-testülete is elfogadott. Ezután a civilek kezdeményezték a személyes tárgyalást a konkrét lépésekről. Meghívásomra október közepén egyeztettünk a kerületi Városházán. Budafok-Tétényt Karsay Ferenc polgármester úrral képviseltük, Újbuda részéről Erhardt Attila alpolgármester, Csepelről Pákozdi József alpolgármester, valamint a kezdeményező lakosok közül Miskei Gábor, Rabi Krisztina és Radnóti Csaba vett részt ezen.

Miben állapodtak meg?

Abban, hogy a civil csoport képviselői a kerületi vezetők támogatásával kérelmet nyújtanak be az illetékes szervekhez egy korrekt és méltányos légiútvonal-kiosztás érdekében.

Hogyan áll most a helyzet?

Folyik a beadandó kérelem előkészítése. A cél az, hogy ne Dél-Budapest irányába koncentrálják a felszálló gépek túlnyomó többségét. Legyen végre csendesebb nem csak Budafok-Tétény, hanem vele és a civilekkel összefogva Újbuda és Csepel is. Bízunk a sikerben, minden tőlünk telhetőt meg is teszünk érte.

Olvasta már?