Hol táborozhatnak a vakációban a kerületi gyerekek? I.

by ildikarakai

Bőven lesz esélyük arra a budafoki és nagytétényi gyerekeknek, hogy ne unatkozzanak a nyáron. Remek táborok várják őket a Balatonon és itt a kerületben a vakáció egész ideje alatt. Először a balatonakali táborról és programjairól kérdeztük Diófási Gabriellát, aki amellett, hogy a Klauzál Gábor Művelődési Központ igazgatóhelyettese, az önkormányzat táborainak szervezési feladatait is koordinálja.


A 22. kerületi önkormányzat üdülőtáborában már a mai anyukák, apukák is nyaralhattak az északi parton, Zánka mellett – meséli Gabriella. Gyönyörű ősfás, fenyőfás környezetben fekszik 3 hektáron, és van egy nagy medencéje is.

Kik tölthetik itt a nyarat?

Kerületi iskoláknak szervezünk tábort, 9 turnusban. Összesen 12 iskola üdül nálunk. Vasárnap visszük le a gyerekeket busszal Akaliba és a következő hét vasárnapján hozzuk őket vissza.

A minap olvastam, hogy ma Magyarországon átlagosan 56 ezer forintba kerül egy ottalvós tábor gyermekenként. Önöknél ez mennyi?

A hét nap teljes ellátásért, étkezésért, szállásért, utazásért, pedagógusfelügyeletért összesen 42 ezer forintot fizetnek a szülők. Az összeg azért lehet jóval alacsonyabb az átlagosnál, mert az önkormányzat támogatása nagyon jelentős. Ez is egy jó dolog itt a kerületben.

Vannak még szabad helyek, lehet még jelentkezni?

Még vannak helyek, de nagy létszámú csoportokat már nem tudunk fogadni. A kolléganőim tudnak erről a konkrét időpontokat illetően felvilágosítást adni, az elérhetőségek a honlapunkon találhatók. Utószezonban ugyanakkor még bőven van szabad hely erdei iskolának, osztálykirándulásnak szeptember 30-ig.

Ezek szerint nem csak a vakáció idején táboroztatnak?

A kerületi iskolai táboron kívül is jelentkezhetnek hozzánk az iskolák. Most az előszezonban főként osztálykirándulások vannak, sportedzőtábort szerveznek nálunk a kerületből, biciklistábort. Fogadunk kerületen kívülieket is: gólyatáborokat, túrázókat, a minap a francia iskola színjátszó tábora volt nálunk. De ők nem kapják meg azt a 10 százalékos kedvezményt, amit a kerületiek. Népszerű a tábor, a pandémia előtti utolsó szezonban 1200 gyerek nyaralt itt a főszezonban, most a foglalások alapján már 1800-nál tartunk.

Milyen programok várják a gyerekeket?

A programokat maguk az iskolák szervezik. Akali nagyon szép, barátságos település, a strandja az egyik legjobb minősítést kapta a Balatonnál. A Balatonfelvidék – Dörgicse, Örvényes, Nagyvázsony, Tihany, a Hegyestű – csodás kirándulások helyszíne, ezzel élnek is az iskolák.

Nagyon sok fejlesztéssel készült a nyári szezonra a tábor, sokat tett az önkormányzat a korszerűsítéséért – mondja Gabriella. Az elmúlt években nagyon sok felújítás történt, eltűnt a retró jelleg. Az idén lecserélték a matracokat, kifestettek mindent, új pingpongasztalokat telepítettek, új ágyneműket vásároltak.

A tábor egyébként ma két részből áll, a 150 fős diáktábor mellett van egy családi üdülőrész is, hét új apartman faházzal. Mint megtudtuk, ezeket két éve adták át, az igényesen berendezett 3-6 személyes épületekben fürdőszoba, teakonyha is van. A kerületi családok itt is 10 százalékos kedvezményt kapnak: előszezonban a kisebb apartmanért 11 ezer, a nagyobbért 19 ezer forintot kell fizetni éjszakánként, főszezonban, vagyis június 15-től augusztus 31-ig pedig 19, illetve 27 ezret. Erre a nyárra már telt ház van, de az elő- és utószezonban akadnak még szabad helyek. Ezekre az új honlapon (www.akaliudulo.hu) kereshetnek rá, amely egy nagyon sikeres fejlesztés, hasonlóan működik, mint a szallas.hu.

Holnap a kerületi napközis, illetve tematikus táborokat mutatjuk be.

Olvasta már?