Időjárás: viharos ciklon vonul át az ország fölött hétfőn

by gaalt994

Mediterrán ciklon érkezik délnyugat felől, szelet, csapadékot hoz magával, emellett nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt.

Mozgalmas idővel indul az új hét, délnyugat felől ugyanis mediterrán ciklon éri el hazánkat, mely szeles időt és csapadékot hoz magával. Jelentős lesz a hőmérsékleti kontraszt, miközben az Északi-középhegység térségében és az Alpokalján csak 15-18 fok között, addig a Dél-Alföldön 25 fok közelében alakulhat a csúcshőmérséklet.A ciklon melegfronti felhőzete estéről borítja be fokozatosan hazánkat, délnyugat felől egyre többfelé ered el az eső – jósolja az Időkép.

Napközben megérkezik a ciklon hidegfrontja, szokatlan módon délnyugat felől. Így a zárt felhőzet fokozatosan felszakadozik, gomolyos szerkezetűvé válik. Ahogy a hidegfront labilizálja fölöttünk a légkört, úgy egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok a délutáni, kora esti órákban. A zivatarokhoz jelentős mennyiségű csapadék, helyenként jégeső, valamint erős, viharos szél társulhat. Zivataroktól függetlenül is élénk, erős marad a légmozgás, a szél iránya napközben délire-délnyugatira fordul.

Az MTI tájékoztatása szerint zivatarveszély miatt hétfőre Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Olvasta már?