Ismerjék meg jobban az FSZEK Budafoki Könyvtárát!

by talastunde

A 2008-tól működő FSZEK Budafoki Könyvtár állománya 42 ezer dokumentumból áll. A könyvek, idegennyelvű könyvek mellett folyóirat, hangoskönyv, diafilm is kölcsönözhető. A könyvtári terek jól elkülönítettek, így mindenki megtalálhatja kedvenc helyét, akár helyben használatra vagy tanulás céljából. A budafokiak gyakran megfordulnak a helyi könyvtárban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 2021-ben a gyerekforgalom a 8. helyen volt a fővárosi könyvtárak között. Varga Mónika könyvtárvezető válaszolt portálunk kérdéseire.

-Hány tagja van a könyvtárnak, milyen százalékban képviseltetik magukat a korosztályok?

A Budafok központjában lévő könyvtárunk mindenki számára könnyen megközelíthető. Valamennyi korosztály számára vásárolunk dokumentumokat ezért a legkisebbektől kezdve a nyugdíjas korosztály is megtalálható olvasóink között. Nagyságrendileg közel 3000 aktív olvasónk van, közülük 1200-an tartoznak a 0-14 éves korosztályhoz.

– Mióta működik a könyvtár, és milyen állapotban van jelenleg?

2008-ban költöztünk a jelenlegi épületünkbe, a Kossuth Lajos út 30. szám alá. Folyamatos a karbantartás, a kertrendezés, így nagyobb felújításra nem volt szükség. Jó hír, hogy év elején, a galérián nagyobb teljesítményű légkondicionáló került felszerelésre, amely az alatta lévő tereket is hűti.

– Hogyan értékeli a 2021-es évet a könyvtár működését tekintve?

A 2021-es évi működésünket a vírus helyzet nagyban befolyásolta, alkalmazkodnunk kellett a helyzethez. Az év első felében a jogszabályi helyzetnek megfelelően – két ízben is Könyvtári  Cserepontként  működtünk, ekkor az előre kért könyveket adtuk olvasóinknak. Májustól védettségi igazolvánnyal- júliustól már megkötés nélkül fogadhattuk látogatóinkat. Könyvet házhoz szolgáltatásunkat júniustól tudtunk ismét elindítani.  Az előzmények miatt nem tartottunk nyári bezárást, ezt örömmel fogadták olvasóink.   

-Milyen tendencia figyelhető meg a 2 évvel ezelőtt kirobbant pandémia óta? Nőtt vagy csökkent a könyvtár iránti érdeklődés?

A megváltozott helyzet, a közösségi programok hiánya miatt olvasóink közül többen elmaradtak. De örvendetes, hogy sok új tagunk is lett, illetve megfigyelhető, hogy a tagsággal rendelkezők sűrűbben látogatják könyvtárunkat, havi 1-2 alkalommal is. A napi látogatottság 100-180 kölcsönzőt mutat. Többen olvasni járnak, olvassák a heti-havilapokat, 46 féle között választhatnak. A napi forgalomban nem érezzük a csökkenést. Olvasóink szeretnek benézni, bejárni a könyvtárba. A 70 év feletti nyugdíjasok ingyenesen iratkozhatnak be.

Fontos, hogy megemlítsem az egyre népszerűbb szolgáltatásunkat, a Könyvet házhoz szolgáltatást. A szolgáltatás idős, beteg, mozgásukban korlátozott, lakáshoz kötött emberek számára teszi hozzáférhetővé a könyvtári könyveket, öregbetűs könyveket, folyóiratokat, hangoskönyveket, cd-ket, valamint igény esetén lejátszó eszközöket. A szolgáltatás a Budafoki és a Nagytétényi könyvtárak dokumentumkínálatára támaszkodik, és könyvtárosaink közreműködésével valósul meg. A kiszállítás a szociális szolgálat gépkocsijával, könyvtáros, és a szociális intézmény munkatársainak segítségével történik. Folyamatosan várjuk a rászorulók jelentkezését.

-Vannak-e felkapott szerzők? Van–e listájuk arról, hogy 2021-ben ki volt az 5 legolvasottabb szépirodalmi szerző a felnőttek körében, illetve gyerekkönyvek esetében?

Olvasóink figyelik az új megjelenéseket, a riportokat, így szinte megjelenés után már keresik az új könyveket. Kedvelik a kortárs szerzőket, figyelik a különböző olvasáskihívásokat, és az ott ajánlott könyveket is keresik, valamint a klasszikus magyar és világirodalmat.

Nehéz sikerlistákat összeállítani, de népszerű szerző Fábián Janka, Grecsó Krisztián, Tóth Krisztina, Vámos Miklós, és a fiatal díjnyertes szerzők, mint a Margó-díj, a Merítés- díj nyertesei. A Tények és Tanúk sorozat könyveit is keresik, de a legnépszerűbbek a történelemi témájú könyvek, történelmi regények.

Kortárs világirodalmi szerzők közül legnépszerűbbek: Elena Ferrante, Jonathan Franzen, Karl Ove Knausgård , Jón Kalman Stefánsson. Gyerekszerzők közül Bartos Erika, Berg Judit, Kertész Erzsi regényeit kedvelik legjobban a gyerekek, és az Egy ropi naplója sorozat is nagyon népszerű. A kamaszok a Tilos az A kiadó és a Könyvmolyképző könyveit, a Szent Johanna Suli sorozatot és az Időfutár sorozat könyveit kölcsönzik a leggyakrabban.

-Van-e helytörténeti gyűjteményük, milyen nagy, s keresik-e az olvasók?

Fontos szakmai feladatunk a kerületi helytörténeti kiadványok archiválása. Több mint 600 dokumentumból áll a helytörténeti gyűjteményünk, amely tartalmaz Budapestről szóló könyveket, kerületi szerzők műveit, kerületi helytörténeti kiadványokat. A szőlészet-borászat téma közel 100 kiadványa is külön gyűjteményként áll a kutatók, diákok rendelkezésére.

Gyarapítjuk a digitális helytörténeti gyűjteményt is, ami  a Topotéka Budafok címet viseli. Közel 4000 emléket tartalmaz. Kerületünk, Budafok részéről gyűjtjük elsősorban a magán emlékeket, amelyeket digitalizálás után visszaadunk tulajdonosának.

A Budapest–Budafok Topotéka a múlt emlékeinek és a jelen változásainak gyűjteménye, amely képeken, dokumentumokon, tárgyi és hangzó anyagokon keresztül tárja az érdeklődők elé egy több mint 300 éves település történelmét. A topotéka-gyűjteménnyel, és a hozzá tartozó információkkal együtt, az elsősorban magánkézben őrzött emlékeket összegyűjtjük, rendszerezzük, közzé tesszük és megőrizzük. Bárki hozzájárulhat a topotékák bővítéséhez. A topotékákat a közösség építi, és a topotéka is építi a közösséget. Szívesen fogadjuk mindazok emlékeit, akik megosztanák képeiket, dokumentumaikat, filmjeiket a közösséggel. Az eredeti dokumentum  a tulajdonjoggal együtt a felajánlónál marad, a digitális másolatok kerülnek ki a topotéka oldalára. Budafok is folyamatosan változik, megújul. Feladatunk a múlt és a jelen dokumentálása a jövő számára. 2021-ben 317 tétellel bővült a gyűjtemény.

-Milyen rendezvényre számíthatnak a lakosok a közeljövőben?

 Szerencsére, a közösségi élet is kezd újra elindulni. Országos program az Internet Fiesta, március 17-től 24-ig kerül megrendezésre, amelynekszlogenje: Megoldjuk okosan! – Fókuszban az okosinternet. Könyvtárunk is készül bemutatóval, lesz topotéka nyíltnap is.

Márciusban könyvbemutatót tartunk, valamint a Budapest XXII. kerületi Lengyel Önkormányzat által adományozott lengyel nyelvű könyvek hivatalos átadását is megszervezzük. Áprilisban a magyar költészet napjára készülünk.

A kiállításokról sem feledkezünk meg, hiszen galériánkban havonta új tárlattal várjuk az érdeklődőket, olvasóinkat. Márciusban a Budafoki Fotóklub fotósai mutatkoznak be, áprilisban A magyar költészet napja alkalmából Czimbal Gyula fotográfus irodalmi portrékiállítását szervezzük meg, májusban pedig Sipos Edit festőművész tárlatát Müller Péter Sziámi nyitja meg. Szeretettel várjuk a résztvevőket.

Az események meghívói felkerülnek a honlapunkra és a Facebook-oldalunkra is.

Olvasta már?