Januárban a Budafoki Dohnányi Zenekar kapta a hónap művésze díjat

by talastunde

A Budafoki Dohnányi Zenekar Magyarország legdinamikusabb és legsokoldalúbb szimfonikus zenekara. A zenekar a fenntartó, Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerület Önkormányzata jóvoltából 1993 óta hivatásos együttesként Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy, érdemes művész irányításával rövid idő alatt előkelő helyet vívott ki magának a magyar zenei életben, s az elmúlt években az ország egyik vezető együttesévé vált. A zenekar kapta januárban a kerület Hónap művésze elismerő díjat.

A BDZ olyan hazai és külföldi sztárokkal lépett már fel, mint Miklósa Erika, Rost Andrea, René Barbera, Pietro Spagnoli, José Carreras, Andrea Bocelli, Tatjana Vassilieva, Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Ránki Dezső és még sokan mások.

2018 januárjától Guido Mancusi lett a zenekar első vendégkarmestere, rezidens zeneszerzője pedig Gyöngyösi Levente, a XXI. század egyik legkiemelkedőbb fiatal magyar zeneszerzője.

Az együttesnek négy bérletsorozata van: a MÜPÁ-val közös rendezésű ZenePlusz bérlet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, kettő a Zeneakadémián (Dohnányi és Megérthető zene) és a Budafoki hangversenyesték a Klauzál Házban.

2012-től kezdve rendezi meg a MÜPÁ-val közös sorozatát, a ZenePluszt, mely a szimfonikus zenét színpadi társművészetekkel és a képzőművészettel társítja. Így a hagyományosnak mondható oratorikus és szimfonikus repertoár mellett a zenekar kreatív előadóművészeti műhelyében számos produkció született a magyar táncművészet legkiemelkedőbb képviselőivel közösen (Szegedi Kortárs Balett, Bozsik Yvett Társulat, Feledi Project, Forte Danse, Coincidance, Közép-Európa Táncszínház, stb.).

Az együttes rendszeresen jelen van a legrangosabb zenei és művészeti fesztiválokon (Budapesti Tavaszi Fesztivál, Cafe Budapest Kortársművészeti Fesztivál, Zsidó Kulturális Fesztivál, Miskolci Operafesztivál, Beethoven Budán Fesztivál, BudaFest Fesztivál, Sion-Valais Fesztivál stb.), a Zempléni Fesztiválnak – Magyarország egyik legnagyobb összművészeti fesztiváljának – pedig rezidens zenekara.

A zenekar a nemzetközi hangversenyéletnek is aktív résztvevője. Európa valamennyi országában felléptek már, így például a Frankfurti Alte Operben, az amsterdami Concertgebouw-ban, a bécsi Konzerthausban, a brehmai Glockéban, Kórusolimpiák gálakoncertjein 2000, 2004 és 2008 júliusában, az ORF nagyszabású tévéshow-jában, az Arturo Benedetti Michelangeli Fesztiválon, valamint a Német Egyesítés Napja alkalmából rendezett ünnepi hangversenyen Bonnban.

Sokoldalúságukat igazolja széles repertoárjuk is, mely a klasszikustól a kortárs és jazz-zenén keresztül a popig és a filmzenéig terjed. A BDZ büszke saját big band formációjára, melynek fellépéseit mindig zajos siker övezi.

2009-ben indították útjára filmzene produkciójukat (FilmHarmonikusok), mely ma a magyar zenei élet legkeresettebb szimfonikus zenekari programja.

2011-ben a Sting Symphonicity turné két állomásán működtek közre Budapesten és Grazban. 2017-ben José Carrerast, 2017 és 2019-ben Andrea Bocellit kísérték turnéjuk magyarországi állomásán. 2018-ban Quincy Jones budapesti koncertjén működtek közre, 2019 júniusában pedig a Take 6 produkciójával léptek közösen színpadra.

A XXII. kerület hagyományos újévi koncertjén minden januárban meglepetésműsorral készülnek a kerületi lakosság számára. Az elsőrangú zenekar immár 30 éve végzi világszínvonalú zenei tevékenységét. Nagy megtiszteltetés Budafok-Tétény számára a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar sikere.

A hónap művésze díjat Hollerung Gábor karnagy, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatója és Ortutay Réka cégvezető vette át.

Olvasta már?