Jégsátor: a nagy kép

by gaalt994

Jégcsarnok egyelőre nem, Jégsátor viszont lesz a budafoki Duna-parton. Az építkezés megkezdődött a DunaFok Szabadidőpark közvetlen szomszédságában, a projektnek azonban nem mindenki örül; a beruházás a helyi ellenzéki politikusok egyik vissza-visszatérő támadási területe. A Huszonkettő megkérdezte az érintetteket; megszólal a Jégsátor megépítését támogató Karsay Ferenc polgármester, az azt ellenző Momentum Mozgalom helyi elnöke, Havasi Gábor és a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára, Sipos Levente is.

Az eredeti koncepció egy nagyjából 3-4 millárd forint fejlesztési költésgvetésű jégcsarnok lett volna, ám ennek finanszírozására egyelőre az önkormányzat sem és a Jégkorong Szövetség sem talált megoldást. A jelenleg épülő Jégsátor egy nagyságrendekkel olcsóbb, 300 millió forintos projekt, amelyhez Budafok-Tétény Önkormányzata 92 millió forint vissza nem térítendő támogatást és ingyenes területhasználatot biztosít, valamint részt vállal az üzemeltetési költségekből is. A fejlesztés a DunaFok Szabadidőpark rekreációs célú beépítésének utolsó mozaikkockája lesz. 

A Magyar Jégkorong Szövetség elvi és szakmai szinten támogatja a projektet, anyagilag azonban nem volt lehetősége.

A tao-rendszer keretében a klub maga gyűjtötte össze a támogatást az egyes cégektől. A korábbi szabályok alapján az emellé kötelező önerőt biztosította az önkormányzat” – magyarázza Sipos Levente, a szövetség főtitkára.

Célját tekintve a létesítmény egyrészről a jelenleg Pesterzsébeten székelő Farkasok Hockey Club otthona lesz, illetve a Jégkorong Szövetséget is szolgálja majd. Másrészről viszont a kerületi óvodások és iskolások korcsolyaoktatásával és a rájuk épülő utánpótlás neveléssel kapcsolatos igényeket kell kiszolgálnia.

Havasi Gábor, a Momentum Mozgalom kerületi elnöke viszont több pontot illetően nem tetszését fejezte ki: A helyválasztás elfogadhatatlan, mert Budafok Belváros utolsó nagy, természetes zöldfelületét építik be. Az elhagyott üzemek területei, például a volt tojásgyár, illetve a Gyár utca környékén és a Nagytétényi út mentén is több parlagon heverő terület van. Ezt sokkal jobb választásnak tartanánk, mint egy zöldmezős beruházást.

Havasi elmondta azt is, hogy szerinte az önkormányzat nem végzett széles körű konzultációt a helyi polgárokkal.

Karsay Ferenc polgármester ezügyben elmondta, hogy Budafok Belváros esetében korábban volt egyeztetés a lakókkal a részvételi költségvetés keretében (ezt a projektet akkor még közösségi tervezésnek hívták), és a témák között ott volt a sport és a rekreációs fejlesztések visszatelepítése a Duna-parti területre. Azért is, mert a szóbanforgó terület szerinte nagy képzelőerővel sem volt nevezhető zöld területnek. Inkább egy kiszáradt poros, homokos, szikes pusztának nevezné. Egy szeptemberi drónfelvételt is kikeresett számunkra, állítását alátámasztandó.

Hozzátette: „Nagyjából 100 éve vetette meg a lábát a sport ezen a területen, 1965-ig itt volt a Budafoki Ifjúsági Kör pályája, amely nyáron a focit és az atlétikát szolgálta, télen pedig korcsolyapályaként funkcionált. Ez a terület hagyományosan a pályás sportok területe volt. És az sem elhanyagolható körülmény, hogy az ellenzék által megjelölt rehabilitációs területeken ugyanezen fejlesztés költsége a jelenlegi fejlesztési költség tízszeresét is meghaladhatja, ami lehetetlenné tenné ennek a több mint 10 éve tervezett fejlesztésnek a megvalósítását. Ezért terveztük be a budafoki Duna-part fejlesztési tervének egyik elemeként.

Karsay elmondása szerint az évi 15 milliárdos költségvetés egyre nagyobb részét fordítják sportra, azon belül is a széles tömegek számára elérhető közösségi sportolásra.

Kihalóban vannak a spontán mozgástevékenységek, ezért van szükség arra, hogy ez szervezett keretek között történhessen. Nagyot változott a világ, a gimnasztikai gyakorlatokat felváltja a görkori, boardozás, stb. Ezért fontos a streetworkout, a pumpa pálya, a futókörök, a jégpálya, az uszoda, a jelenleg épülő kosárlabda-csarnok a Budai Nagy Antal Gimnáziumban. A BMTE sporttelepen épült két új sportcsarnok és egy atlétikapálya. A jégpálya a versenysport segítségével épül, de az amatőr korcsolyázók, az iskolák és óvodák profitálnak belőle. Ahogy láthatja mi globálisan tekintünk a sportfejlesztésekre. Nem teszünk különbséget. Minden sportágat, amelyre lakossági igényt érzékelünk, ugyanolyan fontosnak tartunk, és ahogy tudjuk támogatjuk, fejlesztjük. A mi dolgunk az, hogy minél több sportolási lehetőséget biztosítsunk, és ezeket a lehető legszélesebb közönség számára elérhetővé tegyük, különös tekintettel a fiatalokra. A gyerekek pedig akkor fognak nagy számban sportolni, ha könnyen elérhetőek számukra azok a mozgásformák, amikben örömüket lelik.” – indokol a polgármester.

Ezt az ellenzék sem vitatja, Havasi azonban aggályosnak találja, hogy jelenleg nincs szerződéssel garantálva az, hogy a Jégsátor közösségi felhasználása pontosan milyen feltételek mellett történik majd. Karsay Ferenccel való beszélgetésünk során mi is rákérdeztünk erre, a polgármester pedig arról biztosított, hogy készül kontraktus, amely rögzíti, hogy a kerületi diákok térítésmentesen használhatják a létesítményt. Karsay szerint ez kölcsönösen előnyös, mivel így a gyerekek számára adott a sportolási lehetőség, míg a Farkasok Hockey Club növelheti utánpótlásbázisát a tehetséges fiatalok kiválasztásával. 

A Jégsátor megépítése tehát már biztos, ahogyan az is, hogy a közösségi felhasználás mind a polgármesteri hivatal, mind pedig a helyi ellenzék szerint is a projekt alapja kell legyen. Noha a Jégsátor helye már fix, abban az esetben, ha végül Jégcsarnok is épül majd, úgy Karsay Ferenc polgármester nyitott lesz a helyszínváltoztatási javaslatokra, Havasi Gábor és a Momentum pedig több ilyennel is rendelkezik.

Olvasta már?