Karsay a frakcióegyeztetésről és az ellenzéki reakcióról

by gaalt994

Az év első frakcióegyeztetésén Karsay Ferenc polgármester pártfüggetlen együttműködési elvek és célok lefektetését tárta az önkormányzat pártjai elé, akik azonban nem kértek ebből. A polgármester megszólalt a meglepőnek tűnő reakció lehetséges okaival kapcsolatban.

Amint arról mi is beszámoltunk, a január 7-i frakcióvezetői ülésen Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester egy sok pontból álló javaslatcsomagot tárt a jelenlévők elé. Ebben több kommunikációs irányelv mellett olyan közös értékeket, célokat sorolt fel, amelyek esetében pártálláson felüli együttműködést kezdeményez a budafok-tétényi önkormányzatban magát képviseltető pártokkal és szervezetekkel.

Az önkormányzat baloldali pártjai azonban visszautasították a javaslatokat, s közleményt adtak ki, amelyben azt követelték a polgármestertől, hogy hívja vissza az alpolgármesteri posztról Dankóné Hegedűs Jolánt (független), valamint a bizottsági elnöki pozícióikból Daróczi Károlyt (független) és Jurás Lászlót (Általános Ipartestület).

A polgármester szerint a balliberális tömbnek az nem tetszett, hogy a korábban MSZP-s színekben politizáló Dankóné és társai „mertek együttműködni a fideszes vezetéssel” – foglalja össze Karsay Ferenc véleményét az ellenzéki reakció lehetséges okaival kapcsolatban a Magyar Nemzet.

Karsay a frakcióegyeztetésen további, az önkormányzat működésével kapcsolatos lépéseket is bejelentett, amelyek értelmében 75%-ban csökkenti a tanácsnokok számát, valamint a Keébe György sajnálatos halála miatt a Közbeszerzési Bizottságban megüresedő pozíciót a Demokratikus Koalíciónak ajánlja fel. Ők azonban nem éltek a lehetőséggel, sőt, a kerületi baloldal – többek közt – az alpolgármesterek számának csökkentését és a Közbeszerzési Bizottság megszüntetését követelte.

Karsay a Magyar Nemzet által idézett közleményben erről így vélekedett: A „demokratikus összefogás” úgy akar döntő befolyást szerezni az önkormányzat költségvetése és közbeszerzése fölött, hogy ezeken a területeken soha nem működtek együtt. A 2020-as költségvetést annak ellenére sem szavazta meg az összefogás, hogy támogatásuk esetén a polgármester kivétel nélkül befogadta volna minden módosító javaslatukat.

A polgármester már a frakcióegyeztetésről szóló összegző posztjában is jelezte, hogy a javaslatcsomaggal kapcsolatban további tárgyalások vannak kilátásban, így bizonyára számíthatunk fejleményekre a közeljövőben.

Olvasta már?