Karsay: A kommunista időket hozzák vissza a feljelentgetők

by ildikarakai

A Momentum budafok-tétényi politikusai – Havasi Gábor fővárosi képviselő és Kerekes Gábor képviselő – feljelentést tettek a 22. kerületi önkormányzat működésével kapcsolatban, különösen nagy értékben elkövetett költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanúja miatt.
Karsay Ferenc polgármestert kérdeztük.

Mit gondol erről, aggódik?

-Ez azt mutatja, hogy van öröklődés szemléletben a kommunisták és a modern szélsőbaloldaliak között. Az én gyerekkoromban még abszolút jellemző volt a feljelentős házmester, aki a nagy házakban megfigyelte a többi lakót. Adatokat gyűjtött, jegyzetelt, összesített jelentést írt, aminek a vége feljelentés lett.

Ez miért állna párhuzamban a mostani helyzettel?

-Most is megvannak ugyanezek az emberek közöttünk. A feljelentés pszichológiájában csupán annyi változott, hogy régen szégyellték és titkolták, ma büszkék rá és élvezik. Feljelentést tesznek, majd küldenek nekem egy levelet az ügyben, amit azonnal megválaszolok, hogy kivizsgáljuk az ügyet. Talán ennek fordítva kellene történnie. Nagyjából ez a véleményem a Momentumról. Sorban bukják el az ilyen ügyeket. Szinte minden héten elbuknak egy jogvitát, és minden héten születik egy új feljelentés. A baj az, hogy amikor felvetik a problémát, azt szenzációként mindenki látja és megjegyzi, az igazságszolgáltatás része viszont már a kutyát sem érdekli. Elhatároztam magamban, hogy mindig el fogom mondani azt, amikor hazugságot terjesztenek, hátha valami nyoma ennek is marad a jövőben.

Ebben az esetben viszont a Momentum közleménye szerint a feljelentés bizonyítékokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy közbeszerzés nélkül választották ki a felújítást végző céget egy esetben, és támogatási szerződéseket is törvénytelenül írtak alá. Ön tud erről?

-A feljelentés pontos tartalmát nem ismerem, nem is ismerhetem. Ha érintettje vagyok, akkor nyilván meg fognak keresni az ügyben az illetékesek. Egy teljes mértékben átlátható folyamat részesei voltunk, bizonyítékok mindig is rendelkezésre álltak. Képviselő-testület döntött ezekben a kérdésekben is.

-Miért nem közbeszerzés keretében választották ki a céget?

-Az, hogy közbeszerzés nélkül, támogatási szerződés keretében zajlott a felújítás, annak van előzménye. A baloldali vezetés által elajándékozott ingatlan tulajdonjogát szereztük vissza, és annak feltétele volt, hogy felújítsuk az – immár az önkormányzat tulajdonában lévő – épületet. Azért nem közbeszerzéssel, mert ez egy ipartestület, ahol értelemszerűen iparosok vannak, akik a saját munkájukat is beletették ebbe a felújításba. Ha az önkormányzat közbeszerzéssel választja ki a kivitelezőt, akkor lényegesen kevesebb dolgot tudtunk volna megvalósítani, mint ami így, az önkéntes munkák segítségével megvalósult. Ezzel a köz nyert, és nem veszített. Szerintem ez gazdasági szempontból rendkívül előnyös megoldás volt. Hogy jogilag meg fog-e állni, az majd kiderül a vizsgálatok után, szerintem igen.

-Azt is említették, hogy a jogszabályok szerint nem részesülhet támogatásban az az egyesület, ami a megelőző 5 évben jelöltet állított egy választáson. Szerintük Jurás László, az Ipartestület elnöke az önkormányzati választáson a pártok és az ipartestület közös jelöltje volt, így lett önkormányzati képviselő. Ezek után a törvény értelmében az ipartestület 5 évig nem kaphatott volna közpénzből támogatást. Ezt hogy látja?

-Én nem állítottam Jurás Lászlót jelöltnek, így a jobboldal részéről Jurás László nem volt támogatott jelölt. Ennek is megvan az előbbi házmesteres bája. Pont azok, akik feljelentették, ők segítették abban, hogy a képviselő-testületbe jusson. Engem ez nem érdekel, hiszen a képviselő-testületben nem ő az egyetlen képviselő, aki baloldali gyökerekkel érkezett, majd azt a fajta hozzáállást, amit én elvárok a munkához, magáévá tette.

-Milyen hozzáállást vár el?

-Van képviselő, aki dolgozni akar, tenni Budafok-Tétényért, és van, aki feljelent, akadékoskodik, akármit csinálunk, és csak a negatív eredményekről számol be. Együttműködő partnereket keresünk és nem pártpolitikai szövetségeseket. Nekem ezért mindegy, hogy az, aki hajlandó velem együtt dolgozni, az milyen színű trikóban ül be a meccsre, milyen színű zakót vesz fel a képviselő-testületi ülésre. Engem az érdekel, hogy tudunk-e a település érdekében együtt dolgozni. Az Ipartestület tagja egyébként Kovács István DK-s képviselő is, megjegyzem. A mostani válságos helyzetben a helyi iparosok, a helyi vállalkozók, akik munkát, kenyeret, gazdasági fejlődést hoznak a kerületbe, azoktól sajnálja a támogatást a baloldal, valószínűleg ők nem a kerület pártján állnak. Az Ipartestület egy speciális helyzetben van, a tagjai rengeteg pluszmunkával tudják segíteni magát az építést, felújítást is. Ha hiba történt, nem helyes, ki fogjuk vizsgálni, de a cél akkor is az, hogy a közösség visszakapja azt, ami a közösségé.

Olvasta már?