Karsay a patakról: Nehéz a helyzet és nagy a felelősség

by gaalt994

A polgármester azt mondta, olyan megoldást szeretne találni, ami a lakóknak a legoptimálisabb, de még a törvények adta lehetőségek keretein belül marad.

A február eleji történések után tegnap újabb fejleményről számolhattunk be a Hosszúréti-patak kapcsán. A patak mellett fekvő Honfoglalás úti ingatlanok tulajdonosai először január 27-én kaptak levelet az ügyben, ami egy ügyvédi felszólítás volt a telekhatáraik rendezésére. A küldemény azonban sokaknál kicsapta a biztosítékot, hiszen jogszabályokra és törvényekre hivatkozva bírságokat és büntetéseket helyezett kilátásba a szabálytalanul elhelyezett kerítések tulajdonosai számára.

Az általános aggodalom és felháborodás láttán az önkormányzat közbelépett; február 16-án újabb levelet kaptak az érintettek, ezt viszont már Karsay Ferenctől. A polgármester ebben kifejtette, hogy az önkormányzatnak nem célja a bírságolás, ám amellett, hogy az árvízvédelem kiépítése a főváros feladata, az ehhez megfelelő körülmények biztosítása továbbra is a kerület felelőssége, így a munkálatok elvégzéséhez feltétlenül szükséges a telekhatárok rendezése.

Mivel a polgármesteri levél a közös megoldáskeresésről és egy jövőbeni lakossági konzultációról szól, megkérdeztük Karsay Ferencet, hogy mik az elképzelései az egyeztetéssel kapcsolatban.

Egyre többet hallhatják tőlem, hogy elsősorban és mindenek felett a kerület és a lakosság érdekeit, illetve a kerület biztonságos, folyamatos fejlődését kell szem előtt tartani. Polgármesterként nem csak a budafok-tétényiek, de a törvények és szabályzások képviselete is a feladataim közé tartozik. A Hosszúréti patak szabályzása kapcsán, majd’ 40 év alatt kialakult speciális helyzetben ezt a kettősséget nem könnyű kezelni, és nagy a felelősség  – mondta a polgármester a hosszú évek alatt kialakult, jogilag is meglehetősen bonyolult ügy kapcsán.

Kötelességemnek érzem megpróbálni olyan megoldásokat találni, amelyek a lakóknak a legoptimálisabb, de még a törvények adta lehetőségek keretein belül maradnak. Sőt, mindezek mellett még méltányosság figyelembevételére is lehetőséget ad. Arról szeretném biztosítani az ott lakókat, hogy az önkormányzat nyitott minden olyan megoldásra, amely lehetővé teszi a szükséges beruházás megvalósítását, és amely által elkerülhető a lakosok költséges intézkedésekre való kényszerítése – folytatta.

A polgármestert arról is kérdeztük, hogy a levél megírásán kívül milyen konkrét lépéseket tett már az ügyben. Az önkormányzatot arra kértem, hogy gyűjtse össze és vizsgálja meg a lehetséges megoldási opciókat, az érintett lakosokat pedig arra, hogy küldjék meg észrevételeiket az önkormányzat által elvégzett geodéziai felmérés eredményéről – felelte Karsay Ferenc.

A levélben is ígért lakossági konzultációt ezen észrevételek megvitatására hívják majd össze a veszélyhelyzettel elrendelt korlátozások megszűnése után.

(Kiemelt kép: budafokteteny.hu)

Olvasta már?