Az önkormányzat nem akar bírságokat a Hosszúréti-patak ügyében

by gaalt994

A Hosszúréti-patak mentén húzódó Honfoglalás út lakói januárban aggasztó levelet kaptak egy ügyvédi irodától, amelyben felszólították őket telekhatáraik rendezésére. A küldemény komoly aggodalmat és felháborodást váltott ki az érintettekből, ezért Karsay Ferenc polgármester és az önkormányzat kezébe vette az ügyet.

Február elején nagy port kavart a hír, hogy a Hosszúréti-patak medrének mentén fekvő ingatlanok tulajdonosai ügyvédi felszólítást kaptak telekhatáraik rendezésére. A január 27-én kézbesített leveleket sok lakó fenyegetőnek érezte, mivel azok különböző szankciókat, például akár több százezer forint értékű pénzbüntetést is kilátásba helyeztek azoknak, akik nem állítják helyre szabálytalanul elhelyezett kerítéseiket.

A Honfoglalás úton lakó érintettek aggódva keresték fel a levél kapcsán Jurás László önkormányzati képviselőt. A rózsavölgyi képviselő akkor elmondta lapunknak, hogy különösen nehéz helyzetről van szó, ami egy morális dilemma is egyben, hiszen több lakó úgy vette meg a házát, hogy a kerítés még az előző tulajdonos idején „vándorolt el”. Tőlük például nyilvánvalóan nem fair elvárni, hogy saját költségeiken rendezzék a telekhatárokat, függetlenül attól, hogy a jog ezt lehetővé teszi-e vagy sem.

A megfelelő árvízvédelem kiépítése viszont elengedhetetlen, hiszen egyrészt 2010-ben már jelentős anyagi és környezeti károkat okozott a medréből kilépő patak, másrészt egy évvel később a kivitelezéssel megbízott Swietelsky Magyarország Kft. éppen a rendezetlen telekhatári viszonyokra hivatkozva tagadta meg az építési terület átvételét. A cég akkor a szerződés XXII. kerületre vonatkozó részét fel is mondta.

A megfelelő megoldás megtalálása viszont mindenki közös érdeke, hiszen egy újabb árvíz esetén éppen a most érintett lakók lennének a leginkább veszélyeztetve. Márpedig a Fővárosi Önkormányzat álláspontja szerint a munkálatok elvégzéséhez szükséges feltételeket a kerületi önkormányzatnak kell biztosítania.

A kollektív aggodalom híre hallatán Karsay Ferenc polgármester kezébe vette az ügyet, és most ő írt levelet a lakóknak. Ebben biztosítja őket arról, hogy az önkormányzatnak nem célja a lakók megbüntetése, ugyanakkor az ő biztonságuk érdekében muszáj kiépíteni a megfelelő árvízvédelmet, ennek pedig elengedhetetlen feltétele a telekhatárok rendezése.

A küldeményt a körzet jelenlegi és korábbi önkormányzati képviselői, Jurás László (Civil frakció) és Zugmann Péter (Fidesz-KDNP) személyesen kézbesítették. Jurás László megosztotta velünk, hogy minden lakóhoz sikerült eljuttatni a levelet, ám annak fogadtatása vegyes volt.

Az érintettek egy része kész jogi útra terelni az ügyet, vannak, akik már el is indították a folyamatot. A lakosság nagy része azonban együttműködő volt, többek feltett szándéka gyorsan elvégezni a helyreállítást, ők ehhez pontos instrukciókat várnak a hatóságoktól, míg mások ugyanígy állnak a kérdéshez, anyagilag viszont nem áll módjukban a helyreállítás. Azt azonban fontos tudni, hogy ezek a reakciók az első (ügyvédi) levél kapcsán születtek, a lakók ekkor még nem olvasták a Karsay-féle levelet.

Jurás László azt is elmondta, hogy az ügyvédi iroda levele kapcsán érthető volt a lakók aggodalma, hiszen a környéket jogkövető állampolgárok lakják, akik ebből kifolyólag ritkán kapnak ügyvédi felszólítást.

„A jogi nyelvezetű levelek sajátossága, hogy szívtelenül fogalmaznak, teljesen érthető, hogy aki nem találkozik minden nap ilyennel, az megijedt a kilátásba helyezett következményeket olvasva. A polgármester úr is ezért tartotta fontosnak tudatni a lakókkal, hogy az önkormányzatnak nem célja a büntetések kiszabása, sőt, szeretné ezt elkerülni” – mondta a képviselő.

A polgármester szeretne mindenki számára kielégítő megoldást találni, ezért az erről szóló egyeztetésekbe a lakosságot is bevonja. Mostani levelében azt írta, a járványügyi korlátozások feloldása után lakossági fórumot szerveznek (ilyen egyébként már októberben is történt, akkor a résztvevők egyöntetű véleménye az volt, hogy mindenképpen rendezni kell a Hosszúréti-patak árvízvédelmét), ahol minden érintett lakos véleményére számítanak.

Olvasta már?