Karsay a puritán polgármesterek közé tartozik

by Szandra

Kíváncsiak voltunk, van-e kastély, ezüst folyó által kettészelt aranymezős uradalom, mit szedett össze az évek során a kerület legendás politikusa. Nos, a városházán és az ismerősi körben arról számoltak be, hogy napjaink valóságában Karsay Ferenc az igencsak puritán polgármesterek közé tartozik. Persze őt is megkérdeztük.

Mennyi jutalmat vett fel az elmúlt időszakban?

Az elmúlt egy hónapban kéthavi fizetésemnek megfelelő jutalmat szavazott meg nekem a képviselő-testület. 

Ezzel elégedett vagy kevesli?

Abszolút nem vagyok elégedetlen, sőt. Egy teljesen új típusú élmény ez. 

Már az, hogy ennyi pénzt lát együtt? 

Az, hogy jutalmat kapok, hiszen polgármesterként még soha, előtte alpolgármesterként pedig pont 10 éve kaptam jutalmat. Akkor jótékony célra ajánlottam fel. 

Akkor ez most jól jött? 

Ez most igen jól jött és nagyon örültem neki. Más településekkel ellentétben, nálunk Budafok-Tétényben alapvetően az alapbérért dolgozik az ember, nem pluszpénzekért. Más kérdés, hogy az alapjövedelmem sincs a polgármesteri hivatal és az önkormányzati cégek vezetői között az első tízben, de az is lehet, hogy húszban. Nem szoktam az összehasonlítással foglalkozni. 

De azért csak van bőven egyéb forrásokból? 

A politikus és a korrupció nagyon gyakran szinonimaként hangoznak el, és ez engem nagyon bosszant. Amellett, hogy tisztességesen végzem a munkámat, igyekszem ilyen magas labdákat nem föladni. Amiért ezt a jutalmat úgy érzem, hogy megérdemlem és megdolgoztam érte, az az elmúlt két év, a COVID-hoz kapcsolódó pluszmunkák. Ez nem csak engem terhelt természetesen, hanem az egész polgármesteri hivatalt és minden közalkalmazottat. A jutalmazottak köréből csak én maradtam ki, mindenki más teljesen megérdemelten kapott jutalmat, extra juttatást félévente. Gondolom ezért javasolta a pénzügyi bizottság elnök asszonya, hogy most én is kaphassak.

Önt többen is igencsak puritán polgármesterként jellemezték. Jogosan?

Amikor ezt a megbízást elvállaltam, annak nem anyagi okai voltak, és ezért szándékosan is tartom magam ahhoz, hogy jó példával kell elöl járni. Nincs pazarlás. Talán családunk kálvinista hagyományai kódolták ezt belém, de hiszek abban is, hogy vezetőként nem lehet a kollégáktól racionális és takarékos gazdálkodást elvárni, ha a vezetők rázzák a rongyot. 

Tudna néhány példát is mondani a takarékoskodásra?

Például korábban minden polgármesternek volt személyes használatú autója, vagy sofőrje, aki 24 órában állt rendelkezésre, de nekem sosem volt szolgálati autóm, sem sofőröm. Az irodámat is saját pénzből rendeztem be. Mivel több időt töltök itt, mint otthon, ezért főleg családi örökségből származó régi bútorokkal vettem körbe magam az irodámban.  

Az oktatói munkából mennyi folyik be?

Mindig tanítottam, mint tanár, ami a regenerációt is szolgálja számomra. Hétvégén babaúszást tartok, és vannak óráim különböző általános iskolákban is. Ezért korábban sem kértem pénzt, amikor a jogszabály még nem tiltotta. Ez nekem öröm. Szeretem, ha gyerekek között lehetek, taníthatom őket. Ezek is mutatják, hogy nem a pénz motivál. Kisvárosban vagyunk, itt tudják az emberek, hogy nem járok több tízmilliós gépkocsikkal, ingatlanjaink sincsenek Floridában, mint ahogy azt látjuk néhány példán keresztül a közéletben.

 De azért gyémánt Rolex csak lapul a fiókban?

Az órákat kimondottan kedvelem, de a legközelebbi élményem egy Rolex-szel az, hogy 5 dollárért kínálták Ankarában a piacon. Viccet félretéve, nincs Rolexem, nem ez az én kategóriám. Inkább a használati értékre helyezem a hangsúlyt a tárgyaknál, nem pedig az árcédulára. A legszebb dolgok az életben amúgy sem ezek, azokat nem lehet megvenni pénzért.

Olvasta már?