Karsay Ferenc: lényeges a közös értékek felismerése

by gaalt994

Budapest ne legyen hadszíntér, Karácsony Gergely valósítsa meg ígéretét a hibák kijavítását és a körforgalom megépítését illetően, Németh Zsolt munkájának eredményeképpen zöld Duna-parton, szép padokon pihenhessünk. Vágyak, tervek a jövő évre – karácsonyi interjú Karsay Ferenc polgármesterrel.   

Először is boldog karácsonyt, polgármester úr! Hogy telnek az ünnepek?

A karácsony a családé. A szentestét édesanyámmal, a négy nagy gyerekkel és az unokákkal töltöttük. 25-én a párom családjával, az ő szüleivel, testvéreivel ünnepeltünk. A telefonos interjú készítésekor éppen főzőcskéztünk, vaníliakrém-desszert készült az ünnepi asztalra.

Az év vége meglehetősen zsúfolt. Az új hírek egyike, hogy pert nyert az önkormányzat, szabályosak voltak az útfelújítási közbeszerzések. Nagy kő esett le a szívéről?

Inkább tragikomikus volt ez az egész, és nem biztos, hogy vége van. A Transparency International úgy ítélte meg, hogy néhány kerületi út kivitelezésének közbeszerzése nem volt szabályos. A Közbeszerzési Döntőbizottság bírságot szabott ki. Az ellenzék nagy ünnepet tartott. A bíróság megsemmisítette a bírságot kiszabó döntést, és új eljárásra utasította a hatóságot. Ennek mi örültünk nagyon.

Aztán a megismételt eljárásban – a bíróság megítélése szerint jogilag hibásan – újabb, kisebb összegű bírságot szabott ki a Közbeszerzési Döntőbizottság. Újabb ellenzéki ünneplés következett. Ezután most a bíróság már teljes egészében anulálta a bírságot, és egyértelműen kimondta: nem történt jogszabálysértés.

Nagyon szeretném, ha végre egyértelművé válna, hogy a polgármesteri hivatal dolgozói minden szempontból tisztességesen jártak el. Bármi lesz a vége, egy dolgot tudok: kollégáim jó döntést hoztak. Az emberek jó minőségű, új utakon járhatnak a kerületben, a szabályos és gyors beszerzés után javult az életminőségük. Ez a fontos. 

Ha már az utaknál tartunk. A főváros által lebonyolított budafoki útfelújítás megtekintésén találkozott Karácsony Gergellyel, és átadott neki egy hibalistát. Megígérte a javításokat a főpolgármester?

Pozitívan értékelem, hogy egyáltalán felkereste Budafok-Tétényt. A Kossuth Lajos utca nem hosszú útszakasz, de lényeges nekünk, ez „kisvárosunk” főutcája. Nem tudom volt-e példa olyan döntésre, amit a Fővárosi Közgyűlés hozott novemberben: a folyamatban lévő kivitelezés közben (!) csökkentette a költségvetést 65 millió forinttal – és másik kerületben végzett munkákra csoportosította át. Ez jól látszik az elvégzett munka minőségén. 

Máshonnan felbontott térköveket raktak le, a Magdolna utcai buszmegállóban a busz lefröcsköli az embereket, ha esős az idő, a zebrák botlásveszélyesek, a munkaterületen különböző építőanyagokat hagytak hátra, az új aszfaltot töredezett, régi szegélyek határolják. A főpolgármester ígéretet tett a hibák kijavítására. 

Ennél is fontosabbnak tartom azonban, hogy 2022-re megígérte a Tóth József utcánál lévő körforgalom elkészítését is, amire több mint tíz éve várunk. A főpolgármester 1,6 milliárdból kívánja megoldani a veszélyes útszakasz biztonságossá tételét. Ennek érdekében térítésmentesen fogunk átadni kerületi tulajdonú építési területet a körforgalom kialakításának céljára.

Melyek a közeljövő legfontosabb fejlesztései?

A Budapest Fejlesztési Központ projektje két fontos elemet tartalmaz:a Városház térig átépítik a pályát úgy, hogy a korszerű CAF villamosok itt is tudnak majd közlekedni. Így Budafok-Tétény is közvetlenül bekapcsolódik majd a budai fonódó villamos rendszerbe.Ennél is nagyobb jelentőségű a Zöld Duna-part projekt. A kerékpárút és a sétány mellett a Rákóczi hídtól Nagytétényig lesznek majd horgászhelyek, kutyafuttató, padok, bográcsozási lehetőség, sportolásra, kikapcsolódásra alkalmas rekreációs terület jön létre, természetközeli, szép környezet várja majd az itt sétálókat, pihenőket. Rengeteget tesz ezeknek a projekteknek a megvalósításáért Németh Zsolt országgyűlési képviselő, köszönet érte.

Hosszú évek egész fővárost érintő, alapvető fontosságú fejlesztése lesz a vasúti rendszer átalakítása. Számos egymásra épülő lépés végeredménye lesz az elővárosi vasút, amikor felszíni metrószerű korszerű vonatok szállítják a budafok-tétényi polgárokat a budapesti belvárosba, akár tízpercenként. Ez azért fontos, mert Újbuda déli részének egyre sűrűbb beépítése miatt folyamatosan romlanak a közúti közlekedés feltételei. Reggelenként a megnövekedett forgalom miatt rengeteg a dugó, komoly próbatétel néha bejutni Budapest központjába. Remélhetőleg ezt a kényelmetlenséget is jelentős részben csökkenti majd az elővárosi vasút és a fonódó villamos.

Mi volt a legjobb 2021-ben?

A koronavírus-járványra adott társadalmi válasz, az összefogás Budafok-Tétényben. Fegyelem, nyugalom, a kerületben egymás segítése, az a tapasztalat, hogy sokszor fiatalok vitték az élelmiszert az időseknek, az itt lakók pedig helyben történő vásárlásaikkal segítették a kerületi vállalkozókat, a vállalkozók pedig a helyi rászorulókat. Mindez azt mutatja, hogy az összetartozás érzése erős bennünk, s a nehéz helyzetben képesek vagyunk együtt megfelelő válaszokat adni a kihívásokra.

Mi az, amit vár a következő évtől?

A járvány elfelejtését. Jó lenne, ha a már túllennénk a sokadik hullámon, és végre nem kellene aggódni a megbetegedések miatt, nem az egészségügyi korlátozások szorításában kellene élnünk. Ha nem kellene félni, hogy valaki megbetegszik, ha elfelejthetnénk a maszkot, s bátran szervezhetnénk rendezvényeket. 

Azt is szeretném a következő évtől, hogy Budapest ne hadszíntér legyen, hanem a nemzet méltó fővárosa. Együttműködés, szeretet jellemezze a folyamatos torzsalkodások helyett a várost, és nem csak karácsony környékén. Mindannyiunk számára alapvető jelentőségű a közös értékek felismerése, képviselete, hogy együtt dolgozhassunk a közösségért.

Olvasta már?