Kerületi sportoló a világ legjobbjai között

by nora.farmosi

Nemrég kezdte az erőemelést, de már vb-ezüstérmes Székely Réka Dorottya.

Ha valaki meg akarná határozni az őstehetség fogalmát, akkor annak el kellene beszélgetnie Székely Réka Dorottyával. A 19 éves ifjú hölgy a Baross Gábor-telepről még csak tavaly decemberben ismerkedett meg az erőemeléssel, de már abszolútban ezüstérmes, saját kategóriájában pedig a legjobb lett a Kiskunfélegyházán rendezett GPC-világbajnokságon. A budafokteteny.hu interjúját közöljük.

Amikor felhívom Rékát, akkor az első pillanatban azt hiszem, hogy tévedésből New Yorkba vagy Los Angelesbe kapcsoltak, mert olyan hamisítatlan amerikai kiejtést hallok, hogy majdnem kiesik a telefon a kezemből. Mert amikor arról érdeklődöm, mi is az a GPC, mintha csak egy született amerikai lány szólalna meg:

„Az a Global Powerlifting Committee, vagyis az Erőemelő Világszövetség rövidítése – mondja Réka. – Ez a szervezet rendezte a világbajnokságát Kiskunfélegyházán, és ott lettem abszolútban ezüstérmes, a saját 82,5 kilós súlycsoportomban pedig a legjobb.”

Réka guggolásban 150 kilóval országos csúcsot teljesített, fekve nyomásban 65 kilónál állt meg, felhúzásban pedig 160 kilóig jutott, és természetesen a 375 kilós összetett eredménye is országos rekord az ifjúságiaknál.

Rékának ez még csak a második versenye volt pályafutása során, az elsőn a mostaninál több mint negyven kilóval kevesebbet teljesített, azaz rohamos a fejlődése. Edzője, Bajczer Csaba, a Bajczer Pro Animals nevű klub tulajdonosa szerint a lány őstehetség.

„Hát, ha Csabi ezt mondja – jegyzi meg szerényen Réka. – A Camponában van a klub otthona, ott is tartjuk az edzéseket, de ha otthon edzünk, akkor interneten megkapjuk Csabitól az edzéstervet, mi pedig videót készítünk a gyakorlatainkról, hogy lássa, mi a hiba, ha van.”

Hiába, manapság ez már csak így meg, az internet korában…

Réka dédelgetett álma, hogy eljusson az elit kategóriába, amihez összetettben 492,5 kilót kell teljesítenie. Ami soknak tűnik, de ő nem tartja elérhetetlennek.

„Az edzőm azt mondja, képes leszek rá. Én pedig bízom az ő értékítéletében” – mondja.

Rékának a tanulás is jól megy. Ebben a tanévben érettségizik a XII. kerületi Tamási Áron Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és Gimnáziumban, ahol az angol a fő nyelve, de a portugált is tanulja. Az igazi szerelem azonban a biológia.

„A dietetika szakra felvételizek a Pécsi Tudományegyetemen – mondja. – Persze az erőemeléssel később sem akarok felhagyni, csak a térdem ne rakoncátlankodna. Sajnos, berepedt a meniszkuszom, így csak speciális, kímélő edzéseket tudok mostanában folytatni.” Mielőbbi felépülést és további sikereket kívánunk!

(Ch. Gáll András)

Olvasta már?