Környezetvédelem a kerületben – hogyan segíthetünk feltérképezni a vérszívókat?

by ildikarakai

A 22. kerületet is érintő országos szúnyoggyérítés mellett Budafok-Tétény önkormányzata is akciótervet dolgozott ki a nyári estéinket tönkre tevő vérszívók ellen. Miben más, miben új a kerületi kezdeményezés?  – kérdeztük Németh Zoltán alpolgármestert.

– A környezettudatos szemlélet jegyében indítjuk el idén a biológiai szúnyoggyérítés előkészítését, hogy később akár ki is válthassuk az utóbbi időben sokat vitatott kémiai módszer nagy részét. A kémiai védekezés során ugyanis az elpusztított 100 rovarból mindössze 2-3 a csípőszúnyog, a többi az emberre ártalmatlan. Ráadásul a kezelt, de nem halálos dózist kapott rovarok a velük táplálkozó élőlényeket is károsítják.

– A szúnyogok nem csak egy konkrét estét tehetnek tönkre, de akár komoly betegséget is okozhatnak embernek, állatnak. Mikor és ki dönti el, hogy milyen fajtájú és milyen mértékű gyérítésükre van szükség?

– Csakis szakemberek dönthetik el, hogy az adott évben tapasztalható szúnyogártalom eléri-e azt a szintet, ami indokolttá teszi a gyérítést, és ha igen, mely módszer alkalmazandó. A gyérítést általában a katasztrófavédelem végzi. A kerületi önkormányzat biológiai gyérítést tervez, illetve a fővárosi önkormányzat most méri fel a kerületek igényeit.

– Már beszámoltunk róla, hogy Budafok-Tétény Önkormányzata is feltérképezi az idén a szúnyoghelyzetet. 

– Igen, a munka már folyik, március óta tart a kerületben a pangó vizes területek és a lárvák, szúnyogfajok felmérése.  A munkafolyamat része a csípőszúnyog-fajok beazonosítása. Ehhez szúnyogok begyűjtésére van szükség a Duna menti hullámtérben és lakott területeken egyaránt.

– Ezt hogy kell elképzelnünk?

– A csapdázás egyik típusa emberi segítséggel történik, ők gyűjtik össze a környezetükben fellelhető szúnyogokat. Ebben kérünk segítséget a kerület lakóitól, akik ezt a saját környezetükben el tudják végezni.

– Hogyan gyűjtsük be a szúnyogokat?

– Hetente egy este naplementekor ki kell ülni a kertbe, teraszra, és a karunkat csupaszon hagyni, majd egy eszközzel egy tartályba szippantani a rászálló szúnyogokat. Minél többen segítenek a munkában, annál pontosabb képet kapunk a kerületben élő szúnyogfajokról, élő- és szaporodóhelyeikről, és így célzottan tudunk védekezni velük szemben.

– Hol jelentkezhet az, aki szívesen részt venne ebben? 


– A tajepiteszet@bp22.hu e-mail címen, „Szúnyogszámlálás” megjelöléssel tudnak jelentkezni, és kollégáink minden tudnivalóról tájékoztatást adnak. Ezen túlmenően pedig a kerület szúnyogfajainak feltérképezését végző szakemberek május 18-án, szerdán délután 5 órától tájékoztatnak az idei  munkáról a Klauzál Ház Kamaratermében, ott mindent megtudhatnak az érdeklődők.

Olvasta már?