Juhokat legeltetne a Tétényi-fennsíkon Budapest vezetése

by szorenyi6104

Budapest legyen zöld és élhető város! Ezzel a motttóval tartottak lakossági fórumot Budafokon Bardóczi Sándorral, Budapest főtájépítészével és Havasi Gáborral, a Fővárosi Közgyűlés tagjával.

A lakossági fórumom a Tétényi-fennsík élővilágáról és az ezzel kapcsolatos tervekről, illetve a nagytétényi Duna-part természetvédelmi területté nyilvánításáról volt szó.

Szerény volt az érdeklődés a fővárosi vendégek iránt

Gadó György Pál, a Fővárosi Önkormányzat természetvédelmi szakreferense ismertette a főváros XXII. kerülettel kapcsolatos terveit. Ez magába foglalja a XXII. kerületben a Nagytétényi Duna-parti rét, az ártéri galériaerdő és a Nagytétényi-fennsík természetvédelmi területté nyilvánítását. Ennek fontos eleme, hogy a Tétényi-fennsíkon lévő katonai létesítmények jó részét lebontanák, és juhok legeltetését tennék lehetővé a terület egy részén. 

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze a  a nagytétényi Duna-parti rét kapcsán elmondta, hogy a Fővárosi Közgyűlés nagy eséllyel el fogja fogadni a védetté nyilvánítást. Ezt uniós pénzből remélik megvalósítani, pályáznak az Európai Unió LIFE pályázatának a természet és biológiai sokféleség alprogramjába, hogy a Tétényi-fennsík élőhely-rehabilitációját, romok eltakarítását, a szemét összeszedést, az invazív fajtok eltávolítását, a védett fajok élőhelyének javítását elő tudják segíteni.  A nemzeti önerőt már megkaptuk, hamarosan kiderül, hogy kapunk-e ehhez támogatást” – közölte Bardóczi Sándor. 

Havasi Gábor a Huszonkettő.hu kérdésére arról beszélt, hogy az illetékes hatóságok elindították a szükséges eljárásokat az ügyben, például a szerintük illegálisan lerakott szemét ügyében is.

Havasi Gábor kifejtette, hogy a nagytétényi kastély közelében, a 6-os út mellett megmarad a sporttelep, BKV kikötőpont létesül, illetve padokat, pihenő eszközöket alakítanak ki. Az EuroVelo részeként bicikliút épül a Duna-part mellett, amely nem veszélyezteti a környék értékeit.

Olvasta már?