Koronavírus: Kutatók vizsgálják, hogy lehet-e kombinálni két különböző vakcina egy-egy adagját

by gaalt994

A vizsgálatból leghamarabb júniusban lehet majd érdemi következtetéseket levonni.

Vizsgálatot indított az Oxfordi Egyetem annak kiderítésére, hogy ugyanolyan hatásosan védi-e az embereket az, ha a koronavírus oltás első és második dózisát két különféle vakcinából kapják meg – adta hírül a BBC News.

A szakemberek az oltási program ilyen megközelítésével az oltóanyagok szállításában előforduló fennakadásokat akarják kiküszöbölni. Nem tartják kizártnak, hogy az új megközelítés akár jobb védelmet nyújthat, mint ugyanazon oltóanyag bedása két dózisban.

A kutatók feltételezik, hogy az oltóanyagok vegyítése előnyös lehet: van olyan, Ebola-vírus elleni oltási program, amely során már alkalmazzák ezt a módszert, hogy javítsanak a védelmen. A brit kormány koronavírus bizottsága által megrendelt vizsgálatba több, mint 800 önkéntest vonnak be Angliában, valamennyien 50 év fölöttiek.

Az egyik csoport az Oxford-AstraZeneca oltást kapja meg, majd második dózisban a Pfizer-BioNTech vakcinát, a másik csoport fordítva – 4 vagy 12 hét különbséggel. A többi oltóanyagot akkor vonhatják be a vizsgálati programba, ha megkapják a gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyét.

A kutatók figyelemmel kísérik, hogy milyen mellékhatásai lehetnek a vakcinák vegyítésének, és vérvizsgálatokkal tesztelik, miként reagál az immunrendszer erre a módszerre. Azt is vizsgálni fogják, hogy a vakcinák miként hatnak az új mutációkra. Bár a tanulmány teljes idejét 13 hónapra tervezik, a tudósok azt remélik, hogy már júniusra tudnak számot adni előzetes eredményekről.

(MTI)

Olvasta már?