Mégis megkaphatta a védettséget a Duna-part, ezúttal nem maradt el a fővárosi közgyűlés

by szorenyi6104

Védetté nyilvánítottuk a nagytétényi Duna-partot – jelentette be a közösségi médiában Karácsony Gergely. Mint ismert, május 25-én a DK és a Momentum összeveszése miatt elmaradt az a fővárosi közgyűlés, amelyen dönthettek volna. Most sikerült megtartani.

Hosszú távra biztosítjuk Budapest egyik utolsó természetes Duna-part szakaszának a megőrzését – írta Budapest főpolgármestere a Facebookon tett bejegyzésében. Korábban a budafok-tétényi Duna-szakasz 3 hónapos ideiglenes védelmet kapott, de ez ugye lejárt volna. A döntéssel 53 hektárnyi terület kapott végleges helyi védettségét. A területen egyébként egy vállalkozó sittet rakott le.

A védettségről és az azzal kapcsolatos vitákról többször beszámoltunk. A Budafok-Tétényben a kormánypárti képviselők egy védett, de rendezett Duna-partot szorgalmaztak, amelyben pihenni, kikapcsolódni lehetett volna. A mostani döntéssel a vadregényes változat valósult meg. Ezzel kapcsolatban Karsay Ferenc polgármester az egyik lakossági fórumon úgy nyilatkozott: “a főváros létrehoz egy természetvédelmi területet, amit a helyiek nem fognak tudni használni a gyakorlatban.”

A szerdai rendkívüli ülést azért kellett megtartani, mert a fővárosi közgyűlés rendes májusi ülése határozatképtelenség miatt elmaradt, és ezt akkor Karácsony Gergely a fővárosi koalíciót alkotó pártok vezetői között lévő konfliktussal indokolta. A főpolgármester akkor újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a közelgő önkormányzati időközi választások miatt olyan konfliktus van a Momentum és a DK között, hogy “ma nem tudunk dolgozni”.

Címlapfotó: országalbum.hu.

Olvasta már?