Minimális engedményt kaptak a budafokiak a fővárostól a Duna-part ügyében

by szorenyi6104

Lakossági fórumot tartottak a nagytétényi Duna-part helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítása, annak következményei címmel. A fővárosi közgyűlés május 25-én dönt a XXII. kerület Duna-partjáról és a Tétényi-fennsík védetté nyilvánításáról. A főváros és a kerületi vezetés egyetért a védelemben, de a terület hozzáférhetősége szempontjából másképpen gondolkodnak.

Élenk volt az érdeklődés a lakossági fórum, pontosabban a budafok-tétényi Duna-part iránt. László Istvánné, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke ismertette a civilszervezet állásfoglalását. Ők is támogatják a Duna-part természetvédelmi területté nyilvánítását, de úgy, hogy megfelelő közösségi terek, játszóterek, kutyafuttató, vendéglátó egységek és zöld beruházások valósuljanak meg. Nem mellesleg nehezményezte, hogy jelenleg a Kastélymúzeum zárva van, amely a térség egyik kulturális öröksége. A civilszervezet vezetője szerint turisztikai szempontból is fontos volna, hogy kialalkítsanak egy Duna-parti sétányt a Szent Flórián tér és a Kastélymúzeum között. Úgy érvelt, hogy az emberek továbbra is szeretnének a környéken lovagolni, a horgászok pecázni és az itt élők kulturáltan használni a területet.

Bogó Ágnes

Bogó Ágnes, a Nagytétényi Ember- és Érdekvédő Környezetvédelmi Egyesület elnöke is az élhető Duna-part fontosságát hangsúlyozta a természetvédelmi terület védetté nyilvánítása mellett. Viszont fontos lenne a sportolási lehetőségek biztosítása, tűzrakó helyek kialakítása, illemhelyek kiépítése a Duna-part megfelelő használatához. Ezek igen közel állnak Németh Zsolt országgyűlési képviselő terveihez is.

Karsay Ferenc

Karsay Ferenc, a kerület vezetője veszélyt látott abban, hogy “a főváros létrehoz egy természetvédelmi területet, amit a helyiek nem fognak tudni használni a gyakorlatban”. A helyi evezősök, kerékpárosok, sportolók, kutyasétáltatók érdekeit is figyelembe kéne venni a Duna-part eme 4 és fél kilométeres szakaszán. A polgármester hangsúlyozta, hogy minden eszközzel segíti a kompromisszumok felé a haladást, de úgy látja, hogy időkényszer miatt nem biztos, hogy a megfelelő legjobb döntés születik a Duna-part használhatóságát illetően.

Erő Zoltán

Erő Zoltán, Budapest főépítésze hangsúlyozta, hogy olyan mértékű természetrongálás zajlott a területen, hogy a fővárosnak azonnal be kellett avatkoznia, hogy ezt megállítsa. „A természetvédelmi területek ugyanúgy látogathatók a sétautakon a természetvédelmi előírások betartása mellett, mint korábban, a minősítés előtt. A különbség az lesz, hogy csak gyalogosan lehet majd közlekedni a természetvédelmi területen, kerékpárral csak a kijelölt kerékpárúton, autóval pedig nem lehet behajtani. Lovagolni a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet, a horgászás pedig továbbra is engedélyezett lesz.

Ezzel szemben Szesztai György, a XXII. kerület főépítésze a természeti értékek fontossága mellett hangsúlyozta, hogy a természetvédelmi területnek csak kis részén lehet majd lejutni a Dunához. Az emberek szeretnének rekreációs lehetőségeket is, mint pingpongasztal, játszótér vagy esőbeálló. Jó lett volna kidolgozni egy tájépítészeti tervet, hogy tudják a nagytétényiek használni a Duna-partot, s jó lett volna, ha a fővárosi döntések során jobban figyelembe veszik Budafok-Tétény fejlesztési koncepcióját. 

A fórumon felszólalók közül többen a kutyasétáltatás lehetőségeire kérdeztek rá. A természetvédelmi területen csak pórázzal lehet majd kutyát sétáltatni. Többen elégedettek voltak a szigorú szabályozással. A fórumon felszólalt Tóth Endre országgyűlési képviselő is, aki sikernek nevezte, hogy a Duna-part XXII. kerületi szakaszát természetvédelmi területté minősítik, mondván, ez Budafok-Tétény egyik dicsősége lesz.

A fórumot követően Karsay Ferenc portálunknak elmondta, “ezután a fővárosé a felelősség a védetté nyilvánítás tekintetében, hiszen nekik kell biztosítani a terület működtetését, a felügyeletét”. A Tétényi-fennsíkból kiindulva nem jók a tapasztalatai ezzel kapcsolatban. Mint arról többszőr írtunk, itt komoly sittlerakót kellett felszámolni.

A polgármester fontosnak mondta még, hogy a biológiai szúnyoggyérítést engedélyezni fogja a főváros. Azt azonban sajnálja, hogy nem lesz kerékpárút a Dunához közel, nem lesz kutyafuttató, mert azt tiltja az a szabályrendszer.

Havasi Gábor, a fővárosi közgyűlés momentumos képviselője kérdésünkre elmondta, a kerület által korábban megszavazott szempontok közül, amiket lehetett, beépített a főváros az előterjesztésébe”- mondta Havasi Gábor. 

Karsay Ferenc mellett Krieger Krisztina

Ehhez képest Krieger Krisztina, a Fidesz-KDNP kerületi frakcióvezetője portálunknak arról beszélt, hogy 13 pontban megfogalmazták a helyi igényeket, amelyek közül csak 3 pont teljesülne. „Szerettük volna, ha közelednek az álláspontok, de a főváros dokumentumai nem tartalmazza ezeket a kompromisszumokat. Számomra az lett volna a kompromisszum, hogy a fejlesztésre szánt területet vegyék ki ideiglenesen ebből a csomagból”- emelte ki a frakcióvezető.

A legfontosabb vélemények videón

Olvasta már?